06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Uddannelse er vejen frem

Uddannelse er vejen frem

Tirsdag, 27. maj, 2008, 00:00:00

Dagpengestramninger skaffer ikke flere i fuldtidsjob og afhjælper ikke manglen på sygeplejersker. Sats i stedet på uddannelse, anbefaler a-kasseleder

A-kasseleder i 3F Nordøst Vendsyssel, Jørgen Helledie, kan ikke sige bare ét positivt ord, om de dagpengestramninger et flertal i Folketinget vedtager, inden de holder sommerferie.
- Ikke nok med at den her lov er helt unødvendig. Den er også diskriminerende landspolitisk og kønspolitisk. Den rammer hårdest i landets yderområder og går ud over de ufaglærte og de svageste grupper på arbejdsmarkedet. Mange af dem er kvinder. De fuldtidsjob, politikerne vil have dem til at søge, findes ikke. Der bliver ikke flere fuldtidsjob, og man løser ikke manglen på sygeplejersker ved at begrænse adgangen til supplerende dagpenge for fiskepigerne, lyder skudsmålet fra den nordjyske a-kasseleder.
Han mener, at begrænsningen i retten til supplerende dagpenge vil give nogle af 3F`s medlemmer problemer med at beholde deres job, som de har haft i mange år, og som de i øvrigt er glade for.
Her tænker Jørgen Helledie helt konkret på de beskæftigede i fiskeindustrien. De er blandt de medlemmer, som han har ansvaret for at udbetale dagpenge til, når de ikke har en arbejdsuge på 37 timer.

Det vil Hjort
I et svar til den nordjyske 3F-afdeling forklarer Claus Hjort Frederiksen (V) ændringerne i dagpengereglerne sådan:
'Jeg mener, at en begrænsning i retten til supplerende dagpenge vil tilskynde arbejdsgiverne og arbejdstagere yderligere til at udbyde og efterspørge arbejde på fuld tid. Og det betyder et opgør med de regler, som har givet mulighed for at arbejdsgivere og arbejdstagere sammen har kunnet indrette sig permanent på en kombination af deltidsarbejde og supplerende dagpenge'.
Den uhellige alliance mellem arbejdsgivere og lønmodtager, som Hjort Frederiksen mere end antyder, har Jørgen Helledie svært ved at genkende billedet af. A-kasselederen mener, at ministerens forklaring vidner om mangel på indsigt i, hvordan vilkårene reelt er i en branche, hvor flere udefrakommende faktorer spiller ind.
- Claus Hjort har selv sagt, at man bliver nødt til at have muligheden for supplerende dagpenge, fordi der findes brancher, hvor man er underlagt nogle udefrakommende faktorer, som eksempelvis vejret. Jeg må konstatere, at Hjort siger ét, men gør noget andet.
- De ansatte i fiskeindustrien har ikke selv indflydelse på hvornår og hvor mange timer, de skal arbejde. De står til rådighed og møder ind, når der er fisk, der skal forarbejdes. Så arbejder de lige så længe, der er brug for det.
- Arbejdsgiveren har også vanskelige betingelser. Han har ikke indflydelse på vejret. Selv når bådene kommer på havet, er der ingen garanti for, at der bliver landet tilstrækkeligt med råvarer til, at de ansatte kan være beskæftiget 37 timer på en uge.
Tal fra a-kassen taler sit eget tydelige sprog. Går man to år bagud fra den dag, loven er gældende, så har 151 af afdelingens kvindelige medlemmer i fiskeindustrien fået løn for arbejde og dagpenge for manglende timer i mere end 30 uger.
- De vil være tvunget til at sige op og blive arbejdsløse på fuld tid, mens de ser sig om efter andet arbejde, mener Jørgen Helledie.

Langt mellem fuldtidsjobbene
3F har kigget på konsekvenserne på landsplan. 22.153 dagpengemodtagere vil blive berørt af de nye stramninger, heraf omkring 16.000 kvinder.
Alene i Frederikshavns Kommune, som 3F Nordøst Vendsyssel dækker, bliver 854 personer berørt. Også her er hovedparten kvinder, der mister en ikke uvæsentlig del af deres indtægtsgrundlag på mellem 30.000 og 60.000 kroner om året.
Havde der så blot været de fuldtidsjob, som politikerne vil have de arbejdsløse på supplerende dagpenge til at søge.
- Problemet er bare, at der ikke er fuldtidsjob, når man som de fleste af de ansatte i fiskeindustrien er ufaglært. Med de krav, der er i dag om stå til rådighed og søge relevante job, så havde de her deltidsbeskæftigede haft arbejde på fuld tid, hvis der havde været job, som de matchede.
I stedet for at straffe dem, der ikke kan få et job på fuld tid, så Jørgen Helledie hellere at politikerne satsede på uddannelse, så der kunne blive et bedre match mellem de ledige stillinger og de arbejdsløse.
- Og jeg finder det direkte usmageligt, at der tages 550 millioner kroner om året fra de supplerende dagpenge, som især ufaglærte kvinder i udkantsområderne nyder gavn af, for at der kan blive råd til at give skattelettelser til de i forvejen velstillede. Det er heller ikke specielt klædeligt, at der gennemføres dagpengeforringelser, der går ud over de svageste grupper på arbejdsmarkedet, samtidig med at man præmierer de 64-65 årige, der udskyder tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet, fordi de har helbredet eller muligheden for det.

Næste skridt
Jørgen Helledie ser de bebudede dagpengestramninger som endnu et skridt på forringelsesstigen.
- I forvejen er kompensationsgraden nede på omkring 50 procent for mange lønmodtageres vedkommende. Alligevel bliver der snakket yderligere forringelser af dagpengsystemet. Vi ved jo, at Dansk Industri og den liberale tænketank Cepos helst ser de supplerende dagpenge helt afskaffet. Der bliver snakket om at korte ydelsesperioden ned og graduere dagpengene, så man får mest i starten af arbejdsløshedsperioden og mindst i slutningen. Endelig er det blevet foreslået at sætte loft over, så man ved en bestemt årsindtægt slet ikke vil være berettiget til dagpenge.
Jørgen Helledie giver den gode beskæftigelsessituation skylden for de nyeste dagpengeangreb. At gennemføre den slags forringelser i en periode med lavkonjunktur svarer til at begå politisk selvmord, mener han.
- Der kommer jo en tid, hvor konjunkturerne vender igen. Så vil de her stramninger komme til at gøre ondt. For det er i situationer med dårlig beskæftigelse a-kassesystemet for alvor skal stå sin prøve.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland