Hvis vi var herre over vejret og fiskekvoterne, så kunne vi beskæftige de ansatte på fuld tid, lyder det fra arbejdsgiver i Hirtshals
Ejeren af fiskeeksportfirmaet N.O. Hausgaard A/S i Hirtshals, Jan Jensen, er ikke glad for beskæftigelsesministerens forslag om at begrænse adgangen til supplerende dagpenge.
- Jeg frygter, at de ansatte siger op, for der er jo ingen, der vil betale for at gå på arbejde, mener Jan Jensen.
I dag kan den nordjyske virksomhed beskæftige hver af de 20 ansatte i cirka 1300 timer om året. Kompensation for resten af timerne, henter de ansatte fra deres a-kasse, hvor de er fuldtidsforsikrede.
Det sætter nye dagpengeregler, med virkning fra den 14. april i år, en foreløbig stopper for. Retten til at modtage supplerende dagpenge begrænses til 30 uger inden for to år. På landsplan vil de nye regler berøre 22.153 lønmodtagere, hvis behovet for supplerende dagpenge fortsætter uændret. Over 16.000 af dem er kvinder viser tal fra forbundet 3F.
- Ingen af vores medarbejdere kan undvære 30.000 kroner eller mere i årsindtægt, og vil ikke have andet valg end at sige op. Så har jeg to muligheder, enten at dreje nøglen om eller at hyre udenlandsk arbejdskraft, forklarer Jan Jensen.
Vejr og fiskekvoter
Fiskedirektøren ville hellere end gerne kunne beskæftige de ansatte på fuld tid, men selv han har ikke kontrol over vejret og fiskekvoterne.
- Hvis Claus Hjort Frederiksen kan garantere, at vejret er, så alle både kan komme på havet hver dag, så ville det være nemmere at planlægge produktionen. Men det kan ministeren som bekendt ikke, siger Jan Jensen.
Det vil ifølge virksomhedsejeren også blot medføre et andet problem, nemlig at fiskekvoterne hurtigt bliver brugt op.
- Fiskekvoterne er blevet voldsomt forringet, samtidig med at den danske fiskeflåde er reduceret med en tredjedel gennem de sidste ti år. Derfor henter vi allerede i dag 40 procent af vores råvarer uden for landets grænser.
Arbejdskraft fra de baltiske lande
Uanset hvor råvarerne kommer fra og hvornår de kommer, så forudsætter et godt produkt, at de ferske fisk forarbejdes umiddelbart. De skæres i fileter og pakkes til detailhandlen af de 20 ansatte, der står klar, så snart meldingen om frisk fisk lyder.
Jan Jensen afviser, at der er tale om misbrug af dagpengereglerne i fiskeindustrien.
- Vi kan ikke planlægge anderledes, end vi gør. Hos os har vi forsøgt at fryse råvarerne ned, så vi kunne samle produktionen. Men vi får et væsentligt dårligere produkt ud af det, og det kan vi ikke konkurrere på. Og ideen med at virksomhederne skal deles om medarbejderne holder ikke. Når vejret er til at fiske, så får alle råvarer på samme tid, og der er brug for arbejdskraften på alle fabrikker samtidig.
Jan Jensen har forsøgt at give både beskæftigelsesministeren og lokale folketingspolitikere konkret indblik i, hvordan fiskeindustrien er skruet sammen, og forklaret dem hvilke upåvirkelige vilkår, den er underlagt. Han har imidlertid erkendt, at det ikke denne gang er lykkedes at overbevise dem om, at loven rammer uhensigtsmæssigt.
- Så jeg har rettet blikket mod de baltiske lande for at søge efter arbejdskraft med erfaring fra arbejde i fiskeindustrien. Jeg håber ikke, det bliver nødvendigt, men..., slutter Jan Jensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278