06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Pres på Fogh i traktatsag

Pres på Fogh i traktatsag

Onsdag, 21. maj, 2008, 00:00:00

Fogh må tage forbehold for Danmarks ratificering af Lissabon-forfatningen, når der indledes retssag, siger en gruppe borgere, der stævner regeringen for grundlovsbrud

I denne uge stævner en gruppe på 30 danske statsborgere statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller for grundlovsbrud i forbindelse med deres rolle i ratificeringen af Lissabon-forfatningen.
Den kommende retssag bør få betydning for ratifikationsprocessen, mener sagsøgernes talsmand, juraprofessor Ole Krarup.
- Regeringen må overfor EU tage forbehold for Danmarks ratifikation af Lissabon-traktaten, for retssagen kan jo ende med en dom for, at ratifikationen er ugyldig, siger Ole Krarup.
I stævningen anklager sagsøgerne regeringen for at overdrage suverænitet over Danmark til EU 'i så betydeligt og ubestemt omfang,' at det ikke engang er nok med en folkeafstemning. Grundloven må simpelt hen ændres - for ikke at komme i strid med den nye EU-forfatning!
Hvis domstolene ikke vil give sagsøgerne ret i det, bør den i hvert fald dømme de sagsøgte for at have afgivet suverænitet 'i nærmere bestemt omfang', som ifølge Grundlovens paragraf 20, skriver sagsøgerne.
Ifølge denne paragraf skal der være fem sjettedeles flertal i Folketinget for en sådan suverænitetsafgivelse - eller også skal der en folkeafstemning til.
Med stævningen vil sagsøgerne have Anders Fogh og Per Stig Møller til at forklare i retten, hvorfor de ikke mener, at der er tale om suverænitetsafgivelse.
- Det tror jeg, de vil få svært ved. I det hele taget tror jeg, at deres kendskab til Lissabon-traktaten er minimal, siger Ole Krarup.
Sagsøgerne anfører syv specifikke grunde til, at en dansk ratificering af Lissabon-forfatningen er grundlovsbrud. En af dem er, at man med Lissabon-forfatningen også skriver under på en erklæring, der bekræfter EF-domstolens 'eksisterende praksis'.
- Det vil sige, at vi skal acceptere dommene i Vaxholm-sagen, Viking Line-sagen og Rüffert-sagen - domme, som undergraver aftale- og konfliktretten, som man med rette kan kalde det danske arbejdsmarkeds grundlov, forklarer Ole Jensen, talsmand for Fagbevægelsen mod Unionen. Han er også en af sagsøgerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland