06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Protest mod Pihl

Protest mod Pihl

Onsdag, 21. maj, 2008, 00:00:00

Et par hundrede bygningsarbejdere i Ørestaden demonstrerede i går deres utilfredshed med, at Pihl & Søn hyrer billige polakker, mens kollegaer går arbejdsløse

Bevæbnet med skilte og transparenter gjorde 150-200 bygningsarbejdere i Ørestaden i går morges entreprenørselskabet Pihl & Søn opmærksom på, at de ikke længere vil finde sig i at selskabet fyrer danske bygningsarbejdere og ansætter billige, skattefri polske arbejdere i stedet.
Protestdemonstrationen fandt foran det nystartede prestigebyggeri Copenhagen Towers, hvor Pihl & Søn har vundet hovedentreprisen. Bygningen kommer med sine 85 meter til at rage højt op over Ørestadens øvrige bebyggelse. Til gengæld når Pihl & Søns etik og moral ikke op i gulvhøjde, mener bygningsarbejderne.
- Pihl & Søn startede Copenhagen Towers op lige efter at have afsluttet et stort motorvejsbyggeri med omkring 80 ansatte. Ikke én af dem arbejder på Copenhagen Towers nu. De fleste blev fyret, og i stedet bruger Pihl polakker fra et firma, der kalder sig S-Bud, fortæller Niels Fauerby, talsmand for de utilfredse bygningsarbejdere.
Selv er han ansat som jord- og betonarbejder hos HCA Anlæg og Service, der er ved at bygge hotel CabInn tæt ved Copenhagen Towers.
- Der er så godt som ingen danske bygningsarbejdere i gang på Copenhagen Towers. Samtidig har vi i hundredevis af kollegaer gående arbejdsløse. Med vores lille morgenmøde vil vi have Pihl & Søn til at indse, at det her er et problem, og at de må ændre kurs. Gør de ikke det, er jeg bange for at kollegerne ikke nøjes med morgendemonstrationer, siger Niels Fauerby til Arbejderen.
Han understreger, at bygningsarbejdernes aktion absolut ikke retter sig mod Pihl og Søns underbetalte polakker.
- Det er ikke dem, det er galt med. Det er Pihl & Søn, der spekulerer i at bruge underentreprenører, som de skifter ud i takt med at de bliver skattepligtige i Danmark. Et udenlandsk firma kan være her et år, før det skal betale skat i Danmark. Pihl hyrer dem i 363 dage, og skifter dem så ud med et nyt. Før S-Bud var det et, der hed Eurotech, forklarer Niels Fauerby.
Arbejdsløsheden blandt danske bygningsarbejdere er stigende, især for murere og jord- og betonarbejdere. For eksempel går 11 procent af murerne og 13,5 procent af murerarbejdsmændene i Niels Fauerbys fagforening, Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening, nu uden arbejde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. maj. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland