26 borgere søger om fri proces til en retssag mod regeringen for at have handlet i strid med grundloven ved at sige ja til Lissabon-forfatningen uden en folkeafstemning
Handlede regeringen med statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller i spidsen i strid med grundloven, da den fik Lissabon-forfatningen ratificeret i Folketinget uden at gennem føre en folkeafstemning først?
Det mener Ole Krarup, jurist og tidligere medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Han har sammen med 25 medborgere søgt Justitsministeriet om fri proces mod regeringen.
- Grundloven giver kun adgang til at afgive suverænitet 'i nærmere bestemt omfang'. Men suverænitetsafgivelsen går langt videre med Lissabon-traktaten. Det er EF-domstolens seneste domme et klart eksempel på, siger Ole Krarup til Arbejderen.
- Hvis man tiltræder Lissabon-traktaten, vil man også tiltræde, at EF-domstolen kan fortsætte sin politiske aktivisme, som vi har set det med de seneste domme, hvor domstolen dikterer hvilke overenskomstkrav man kan stille, og hvornår man må konflikte for dem, forklarer Ole Krarup.
- Retten til at blande sig i den danske aftale- og konfliktret er aldrig overladt til EU. Et ja til Lissabon-traktaten vil være ensbetydende med, at den danske stat accepterer denne suverænitetsafgivelse.
Kravene for at få fri proces i en sag som den her er, at sagen skal have principiel karakter og almindelig offentlig interesse.
- Og de betingelser er da opfyldt til overmål i den her sag, så jeg kan ikke se, hvordan justitsministeren kan afslå vores ansøgning, siger Ole Krarup.
Han peger også på, at sagsøgerne repræsenterer et bredt udsnit af den danske befolkning, som har interesse i sagen. Ud over kendte personligheder som Hanne Reintoft, Niels Hausgaard og Ib Spang Olsen er der civiløkonomer, lærere, studerende, arbejdere, landmænd med mere med på listen.
Hvis domstolen i en kommende retssag siger nej til, at Lissabon-traktaten betyder afgivelse af dansk suverænitet i så stort, ubestemt og uforudsigeligt omfang, at grundloven reelt skal skrives om for at undgå grundlovsbrud, går sagsøgerne efter at få dom for, at der i hvert fald sker afgivelse af suverænitet 'i nærmere bestemt omfang'.
- Og så skal der enten være fem sjettedeles flertal i Folketinget, eller også skal Lissabon-traktaten til folkeafstemning, understreger Ole Krarup.
De 26 borgere anmoder om, at en fri proces kan gennemføres som gruppesøgsmål. Det vil betyde, at også andre end de 26 kan melde sig til sagsøgerkredsen inden for en frist, som retten fastsætter. Retssagen kan på den måde blive en folkesag i bogstaveligste forstand.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278