Forhandlingerne mellem Sundhedskartellet og Danske Regioner brød sammen tirsdag aften. Regionerne vil ikke tage hul på milliardudgifterne til vikarer
Der kom intet ud af tirsdagens forhandlinger mellem Danske Regioner og Sundhedskartellet. Efter to timer gik parterne hver til sit med en afstand der i kroner og ører lyder på 543 millioner kroner.
- Hvert år fosser der en milliard kroner ud af sundhedsvæsenets kasse og over i de private vikarbureauer. Lidt mere end halvdelen af de penge er nok til at indfri vores krav til overenskomsterne. Men Danske Regioner vil ikke give mere end 12,8 procent og ønsker ikke at lave en central aftale om brug af vikarerne, siger Connie Kruckow, formand for Sundhedskartellet, til Arbejderen.
Det var netop i et forsøg på at komme videre i forhandlingerne, at Sundhedskartellet havde foreslået, at medlemmernes krav om lønstigninger på 15 procent kunne dækkes ind af vikarpuljerne.
Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, udtaler til TV 2 Nyhederne, at regionerne ikke kan diktere sygehusene, at de ikke må bruge vikarer, fordi sygehusene skal kunne fungere i hverdagen.
- Sundhedskartellets ufravigelige krav om en lønstigning på 15 procent kan vi ikke honorere. Vores tilbud om en lønstigning på 12,8 procent samt en forpligtende politisk forståelse om, at nogle af sygehusenes driftsmidler kan anvendes til at honorere en ekstra arbejdsindsats, er ikke nok for Sundhedskartellet, siger Bent Hansen.
Connie Kruckow medgiver gerne, at de 11 faglige organisationer i Sundhedskartellet står stejlt på kravet om et markant lønløft til medlemmerne.
- Det er jo de samme mennesker, der er ansat på sygehusene og arbejder som vikarer til højere timeløn. På den måde supplerer de lønnen, og det kan vi ikke fortænke medlemmerne i. Skal den udvikling vendes, og det har vi sagt gennem hele overenskomstforløbet, så skal lønnen sættes op for det faste personale. Højere løn er helt afgørende for at øge rekrutteringen og styrke fastholdelsen af sundhedsvæsenets kernetropper, mener Connie Kruckow.
- Hvis Bent Hansen finder nogle flere penge, så møder jeg gerne op til nye forhandlinger. Har han dem ikke, må han skaffe dem. Han må få politikerne på Christiansborg til at udvide den økonomiske ramme, lyder rådet fra Kruckow.
Ud over lønkravet står Sundhedskartellet også fast på kravet om en ligelønskommission.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278