Kommunale ledere på alle niveauer oplever, at strukturreformen har ført til ringere faglighed og lavere serviceniveau for borgerne
Serviceniveauet er blevet dårligere, den faglige kvalitet er dalet og der er blevet langt færre ressourcer til at løse opgaverne.
Sådan lyder de kommunale lederes dom over den strukturreform, regeringen lovede ville betyde netop bedre service og mere kvalitet for borgerne.
Dommen falder i en undersøgelse, som Ledernes Hovedorganisation er ved at lave i samarbejde med Handelshøjskolen i Århus. I undersøgelsen, som offentliggøres til efteråret, er omkring 250 kommunale ledere på alle niveauer blevet spurgt om deres erfaringer efter halvandet år med reformen.
- Jeg er overrasket over, at der er så mange steder, hvor lederne ikke oplever, at reformens mål om bedre service og mere kvalitet er indfriede, siger ledelsespolitisk chef i hovedorganisationen, Kim Møller Laursen, til Arbejderen.
Hele 63 procent af lederne oplever, at ressourcesituationen er blevet forringet, mens kun ti procent mener, at den er forbedret.
Tilsvarende mener halvdelen, at serviceniveauet over for borgerne er dalet, mens 15 procent siger, det er steget. Og 42 procent har set den faglige kvalitet i opgaveløsningen falde.
Det billede genkender Torben Lyster, som er direktør for børne- og kulturforvaltningen i Ringsted Kommune.
- Det er blevet svært at få enderne til at hænge sammen. Især på sundheds- og handicapområdet har vi fået en række nye krav uden, at ressourcerne er fulgt med, siger han til Arbejderen.
Velfærdsminister Karen Jespersen afviser, at ledernes kritik afslører grundlæggende problemer i reformen.
Til Berlingske Tidende påpeger hun, at der altid vil gå tid, før en så omfattende strukturændring begynder at fungere optimalt.
Men kommunernes problemer skyldes ikke indkøringsvanskeligheder, fastslår faglig konsulent i FOA Århus, Jan Helbak.
- Det er en bevidst valgt sparestrategi. Regeringen har skærpet kravene til kommunerne ud fra en forudsætning om, at sammenlægningerne ville frigive nogle ressourcer, som aldrig kom. Derfor har de sammenlagte kommuner lagt deres service på laveste fællesnævner, og det har naturligt nok ført til en storm af protester fra de borgere, der oplever forringelserne,siger han til Arbejderen.
Før kommunalreformen blev indført, advarede Jan Helbak mod netop de problemer, lederne nu oplever. Og han frygter, at vi endnu kun har set toppen af isbjerget.
- Samtidig med, at der bliver flyttet flere opgaver til kommunerne, sikrer økonomiaftalerne, at der ikke er de fornødne ressourcer. På den måde bliver kommunernes budgetter mere og mere udhulede, anfører han.
Heller ikke i Ringsted forventer Torben Lyster, at problemerne vil rette sig med tiden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278