Et stort flertal i FOA`s ledelse anbefaler et ja. Nej-sigerne repræsenterer dem, der ikke har fået økonomisk gevinst af strejken. Men der er også andre gevinster
Der er forskellige opfattelser i FOA`s hovedbestyrelse af det forlig, forbundets forhandlere indgik med Kommunernes Landsforening i mandags. Men der er enighed om én ting: Strejkeretten sejrede.
Steen Andersen, FOA Nordsjællands Servicesektorformand, anbefaler et nej til forliget. Kost- og servicesektoren får ikke del i de ekstra penge, forliget skaffede, konkluderer han.
- Grupper som husassistenter, pedeller, teknik- og servicearbejdere med mere har ikke fået en daddel ud over de 12,8 procent i KTO-forliget. Og med den inflation vi har nu, kan vi risikere at gå i minus, siger Steen Andersen til Arbejderen.
Samme vurdering har Kirsten Normann Andersen, formand for FOA Århus.
- Vi fik slået et hul, det anerkender jeg, men jeg mener, at hullet er for lille, og de tekniske grupper i servicesektoren kommer til at betale, måske så meget at der direkte bliver tale om reallønsnedgang for dem, siger Kirsten Normann Andersen, der også anbefaler et nej.
Det gjorde John Jensen, formand for FOA Roskilde, også før hovedbestyrelsesmødet i mandags.
- Men det var udfra udmeldingen fra Kommunernes Landsforening (KL) om, at forliget kun gav 35 millioner kroner oven i KL`s sidste tilbud. Vi regnede det grundigt igennem på mødet, og det viste sig, at vi faktisk får 117 millioner kroner ekstra. Derfor stemte jeg i sidste ende for forliget, forklarer John Jensen til Arbejderen.
Carsten Haglund, formand for FOA Holstebro, var til gengæld ikke i tvivl, da han mødte op til hovedbestyrelsesmødet i mandags.
- Det er et godt forlig, som jeg med glæde stemte ja til, og anbefaler mine medlemmer at gøre det samme. De største grupper er blevet tilgodeset. Sosu-grupperne krævede 15 procent, de får 14,1 procent. Det er selvfølgelig ikke hele vejen, men det er også et spørgsmål om, hvor langt man kan gå, og nu er der taget godt hul på kravet om mandeløn til kvindefag, siger Carsten Haglund til Arbejderen.
Hvis han skal nævne noget negativt, er det at ikke alle grupper får del i de ekstra 115-117 millioner kroner.
- Det tricker mig lidt. Men vi har vist, at det nytter noget at kæmpe. Og den gode stemning og den kampånd, der har været undervejs, er jeg sikker på, vi kan bære videre til næste overenskomstforhandling.
Og her er Steen Andersen enig.
- Strejkeretten har sejret. Og det er vigtigt i disse tider, hvor den danske model står for skud. Nu kan de ikke komme og sige, alle de fine eksperter, at konfliktretten ikke har noget at gøre i den offentlige sektor, den har vist sin berettigelse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278