06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Det blev et stort nej!

Det blev et stort nej!

Fredag, 25. april, 2008, 00:00:00

Næsten tre ud af fire stemte nej til den eneste ¤¤folkeafstemning¤¤ om Lissabon-forfatningen, vi fik. Ungdom mod EU har spurgt 5000, hvad de ville have stemt

Ja: 26,2. Nej 73,8.
Det er resultatet af en 'folkeafstemning' om EU-forfatningen, som Ungdom mod EU har foretaget blandt 5000 danskere, fortrinsvis unge, i København, Århus og Aalborg.
Ja: 78,3. Nej: 21,7
Det var resultatet, da et stort flertal i Folketinget i går ratificerede Lissabon-forfatningen - uden at spørge befolkningen.
Hvad er så mest repræsentativt for folkestemningen - folketingsflertallet eller 'folkeafstemningen'?
Esben Hansen, talsperson for Ungdom mod EU, er ikke i tvivl
- Vi har delt 5000 stemmesedler ud med spørgsmålet: 'Hvad vil du stemme hvis Lissabon-traktaten kommer til afstemning?' 58,1 procent har udfyldt stemmesedlen, og heraf har 73,8 procent sagt, at de ville stemme nej. Stemmesedlerne var kodede, så der ikke kunne laves snyd, forklarer Esben Hansen
Deltagerne blev også spurgt, om de støttede kravet om en folkeafstemning.Det svarede 91 procent ja til.
Ved Folketings-behandlingens start i går afleverede en delegation fra Fagligt Ansvar og LO Storbyerne underskrifterne fra 2390 tillidsfolk med kravet om, at 'en dansk godkendelse af Lissabon-traktaten ledsages af en erklæring om, at godkendelsen er betinget af, at EU ikke blander sig i konfliktretten i Danmark' Omkring 20 fagforeningsfaner ledsagede delegationen.
- Når næsten 2400 tillidsfolk har skrevet under, er vi nået langt ud over 'Tordenskjolds soldater'. Og diskussionen om konsekvenserne af EF-domstolens domme mod konfliktretten breder sig fortsat - ikke kun herhjemme men også i andre EU-lande, siger Finn Sørensen fra Fagligt Ansvar.
Han understreger, at løbet ikke er kørt endnu for at få en garanti for konfliktretten, før Lissabon-forfatningen træder i kraft ved årsskiftet.
- Vi fortsætter under alle omstændigheder kampen. Og Socialdemokraterne og SF har stadig mulighed for at skabe flertal i Folketinget for et krav om, at regeringen sikrer en garanti for konfliktretten, før statsministeren sætter sin endelige underskrift på Lissabon-traktaten på EU-topmødet i december, siger Finn Sørensen.
Folketingsdebatten føjede ikke meget nyt til det, der er blevet sagt på Christiansborg om Lissabon-forfatningen - og det der
ikke er blevet sagt. Enhedslistens Per Clausen måtte igen forgæves efterlyse Udenrigsministeriets papirer i forhandlingerne om at skrue Lissabon-forfatningen sådan sammen, at Justitsministeriets embedsmænd kunne erklære, at grundloven ikke krævede en folkeafstemning.
- Det er jo ikke alt, jeg behøver at svare på. Der var ni punkter og det tyske formandskab fjernede så dem, og så vi fik kys og klap og kage, sagde en tydeligt irriteret Per Stig Møller.
Ud af de 115 folketingsmedlemmer, der var mødt op til ratificeringen af Lissabon-forfatningen i går, stemte 90 for og 25 imod. Blandt de sidste var foruden Enhedslistens og Dansk Folkepartis medlemmer også Kristen Touborg, Pernille Frahm og Eigil Andersen, alle fra SF.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland