Velfærdens frontarbejdere demonstrerer i byer, der aldrig har lagt hovedgade til et optog før. Det forandrer en for livet at være med, fortæller de strejkende
Fra Skagen til Falster går de strejkende på gaden for mere i løn og en velfungerende offentlig sektor. På torve, gågader og rådhuspladser møder de danskerne i over 70 ud af landets 98 kommuner.
Og reaktionerne er positive, fortæller Solveig Ashton fra Nordvestjylland, hvor social- og sundhedsarbejderne de sidste par dage blandt andet har demonstreret i Vemb, Lemvig, Struer og Staby ved Ulfborg.
- Vi er 5-600 hver gang, for hele områdets sundhedspersonale bakker op om aktiviteterne, og de der ikke er i strejke, bruger ofte deres fritid på det. Det er jo byer, der ikke er vant til synet af 600 demonstranter, men folk smiler og hilser på os alle steder. Jeg tror godt de ved, at vi kæmper for den offentlige sektors overlevelse, siger hun til Arbejderen.
Selvom Solveig Ashton egentlig er berettiget til folkepension fra sidste uge, kæmper hun fortsat på højtryk for sin sektor. Formiddagen i går gik med demonstrationer og transport mellem byerne og om aftenen arbejde i nødberedskabet.
- Jeg tænker ikke så meget på, hvor energien kommer fra. Det skal bare gøres. Hvis vi ikke bliver ved med at slås for vores arbejdsforhold, vil der til sidst ikke være nogen tilbage til at passe de ældre, fastholder social- og sundhedshjælperen.
Hverken Solveig Ashton eller nogle af hendes kolleger har været fagligt aktive før. Men i løbet af den sidste uge har de lært sig selv, hvordan man organiserer demonstrationer og strejker, fortæller hun.
- Man bliver styrket af det og finder ud af, at man kan en masse, man ikke troede man kunne. Vi kvinder er pludselig ikke længere nogle, der bare går derhjemme.
Solveig Ashton er ikke i tvivl om, hvor længe hun og hendes kolleger har styrke til at blive ved.
- Til vi får, hvad vi vil have. Det er jeg fuldstændig sikker på, slår hun fast.
Konfliktcaféer
Også blandt Sundhedskartellets medlemmer ulmer aktiviteten. I det sønderjyske har sygeplejersker fra sygehuse, psykiatri og kommuner været på gaden i Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder.
- I de fire byer har vi samtidig konfliktcaféer, hvor medlemmerne mødes for at planlægge, male bannere og udveksle erfaringer. Der kommer nok 60-70 stykker i hver café dagligt, og de fungerer rigtig godt som samlingssted. Sygeplejerskerne har jo været i konflikt før, men denne gang er alle sygeplejersker udtaget, og det giver en masse erfaringer på tværs af arbejdsområderne, beretter Stinne Døssing fra Dansk Sygeplejeråd i Aabenraa til Arbejderen.
Fanen forrest
Fra Jylland kan velfærdsarbejderne give strejkestafetten videre til deres fynske kolleger. Flakhaven i Odense har samlet tusinder af demonstranter og FOA-afdelinger på hele øen kører i højeste gear.
- Vores afdelingsfane bliver båret rundt ude i alle de kommuner vi dækker, hver eneste dag. Den var forrest, da 150 social- og sundhedsarbejdere gik over Langelandsbroen sidste uge, med til håndboldkamp på Langeland og til demonstrationer i Svendborg, Rudkøbing, Lohals, Faaborg og Ringe, siger Susan Bøg Nielsen fra FOA Svendborg til Arbejderen.
Hun giver ikke meget for KL-formand Erik Fabrins udmelding om, at strejker er forældede.
- Nå, så det mener han? Så skulle han prøve at gå med og se det liv og sammenhold der er, når vi går på gaden sammen, lyder hendes kommentar.
Stephen Gent fra hjemmeplejen i Slagelse ringer til Arbejderen fra morgenmøde i FOA i går.
- Vi er cirka 200 social- og sundhedsarbejdere, portører og sygehjælpere samlet her. Vi synger strejkesange og maler bannere, for om lidt skal vi til demonstration i Sorø. Vi har også være i Slagelse og Korsør, melder han.
I de Sydvest-sjællandske byer er demonstrationerne gået forbi de store arbejdspladser i sektoren for at sende en hilsen til kollegerne, der er i nødberedskab. Stephen Gent fortæller, at både FOA`s og Sundhedskartellets medlemmer fra hele området bakker hinanden op ved demonstrationerne:
- Næsten ingen af os har været aktive før. Det er fantastisk at opleve, hvordan folk blomstrer op i det gode humør og kampviljen. I søndags, da vi tog til stordemonstration i København, sagde en kollega til mig: 'Det her er en oplevelse for livet'.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278