Minister udskyder bødeskærpelse for dårligt arbejdsmiljø, mens han haster dagpenge-indgreb igennem
af Hans Brinkmann
Det haster åbenbart for beskæftigelsesministeren at få ram på brugen af supplerende dagpenge. Loven, der rammer deltidsledige, er trådt i kraft allerede inden, den er vedtaget. Til gengæld kan arbejdsgivere, der overtræder arbejdsmiljøloven, tage det roligt. Et lovforslag om højere bøder er udskudt.
Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg blev i sidste uge bestormet af faglige delegationer, der protesterede mod regerings lovforslag, der begrænser muligheden for at få supplerende dagpenge. Forslaget rammer både byggefag, havnearbejdere, fiskeindustri, hotel- og restaurationsbranchen og rengøringspersonale.
A-kassernes Samvirke foreslog på mødet med udvalget, at loven først træder i kraft tre måneder efter, at den er vedtaget.
- Vi har brug for at omstille deltidsbeskæftigede og virksomheder til de ny vilkår, og det kræver lidt tid til information og vejledning. Arbejdsdirektoratet har udsendt en rundskrivelse til a-kasserne med krav om, at a-kasserne forud for lovforslagets vedtagelse vejleder om lovens konsekvenser for overgangspersoner. Det må være et rimeligt krav, at a-kasserne vejleder om det, der er vedtaget, og ikke det der bliver vedtaget, sagde Samvirkets formand Morten Kaspersen til udvalgsmedlemmerne.
Formanden for Arbejdsmarkedsudvalget, Knud Kristensen (K) vil dog ikke ændre tidsplanen, selvom han medgiver, at 'det meste lovgivning er fremadrettet'.
- Vi afskaffer jo ikke ordningen, men stiller diagnosen: Virksomhederne skal skabe flere fuldtidsjob. Vi har alle muligheder nu, med en ledighed på to procent. For at udnytte den gunstige situation træder loven i kraft med tilbagevirkende kraft. Det er utroligt vigtigt, at vi bruger situationen og får skabt 18.000 flere fuldtidsjob, siger Knud Kristensen.
Til gengæld mener han, at der skal findes en løsning på de problemer, som de faglige delegationer rejste.
- Der kom en anden side frem, når det for eksempel gælder fiskeindustrien. Jeg havde forstillet mig, at de kunne køle råvarerne ned, men det blev klart, at råvarerne skal bearbejdes, når de er friske. Det betyder noget. Men jeg vil ikke nu sige, hvad vi kan gøre, siger Knud Kristensen.
Beskæftigelsesministeren har samtidig meddelt, at han udsætter sit bebudede forslag om at hæve bøderne for brud på arbejdsmiljøloven. Forslaget skal ses på baggrund af stigningen i antallet af alvorlige ulykker og dødsulykker på arbejdspladserne. Det skulle have været sendt i høring den 21. april.
Er der forskel på folk, siden I på den ene side udskyder bebudede bødeforhøjelser og på den anden side sætter en ikke vedtaget lov i kraft?
- Nej. Men der gives bøder for useriøse ting. Bøderne skal falde, når der sker noget uagtsomt, og tingene ikke er i orden. Synet på byggepladser skal ske over længere tid og ikke blot på et enkelt besøg på en møgdag. Derfor er spørgsmålet om bøder et stort spørgsmål, som skal behandles ordentligt, det er baggrunden for udsættelsen, siger Knud Kristensen.
Artiklen er hentet fra Fagligt Ansvars hjemmeside og forkortet af Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278