05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

KL og FOA i talkrig

KL og FOA i talkrig

Tirsdag, 22. april, 2008, 00:00:00

Kommunernes Landsforening (KL) bliver ved med at beskylde FOA for at have sagt nej til lønstigninger på op til 4300 kroner om måneden til medlemmerne

For få, der bliver inviteret med til festen og for mange, der står udenfor og skal klare opvasken.
Med ovennævnte billede forklarer Dennis Kristensen til Arbejderen, hvorfor FOA for godt en uge siden takkede nej til et tilbud fra Kommunernes Landsforening (KL) på sammenlagt 422 millioner kroner ekstra til sine medlemmer.
Ifølge FOA`s beregninger dækker tilbuddet over lønstigninger til sosu'erne på imellem 2307 kroner og 4338 kroner om måneden inklusiv pension og feriegodtgørelse.
- Af reaktionen fra KL får man nærmest det indtryk, at vi har smidt guld på gaden. Men det hører med til historien, at kun hver femte social- og sundhedshjælper og -assistent vil få en lønfremgang på op til 4300 kroner over de næste tre år som følge af tilbuddet fra KL, siger Dennis Kristensen.
Forbundsformanden mener, at arbejdsgiverne bevæger sig i den rigtige retning og med tilbuddet signalerer, at det er nødvendigt at honorere indsatsen i ældre- og plejesektoren. Han medgiver, at nogle medlemmer stod til at få pæne lønstigninger. Problemet er imidlertid, at 68.000 FOA-medlemmer indenfor ældreplejen skulle betale for, at 12.000 kollegaer kunne få et ekstra løft. Desuden manglede arbejdsgivernes tilbud et markant ekstra lønløft til de øvrige medlemsgrupper i FOA, herunder pædagoger, pædagogmedhjælpere og dagplejere.
Chefforhandler i KL, Mads Lebech (K), fremhæver, at FOA har fået et tilbud, der ligger over det, som et flertal af de offentlige grupper i forhandlingsfællesskabet KTO har sagt ja til. Han erklærede sig i går villig til igen at forhandle med FOA, men indenfor den samme ramme som forbundet én gang har afvist.
- Hvis FOA er utilfreds med KL's forslag til, hvordan lønstigningerne på sosu-området skal fordeles, vil KL meget gerne forhandle om dette. Hvis FOA henvender sig til KL med et ønske om, at de 422 millioner kroner skal fordeles på en anden måde, end vi har foreslået, er vi fuldstændig åbne for forhandlinger, siger KL-forhandleren.
Den umiddelbare reaktion fra Dennis Kristensen er ikke til at tage fejl af.
- Hvis Mads Lebech vil give 4300 kroner om måneden til alle grupper, så er vi da til at tale med. Men så skal han nok skaffe i omegnen af en halv milliard ekstra bare på social- og sundhedsområdet. Dertil kommer de øvrige kvindegrupper, som længe har fortjent at få 'mandeløn', og FOA`s øvrige grupper, der har et lønefterslæb, der skal dækkes ind. Indtil videre har arbejdsgiverne ikke ligefrem været villige til at tale hverken lønefterslæb eller ligeløn.
Dennis Kristensen ser ingen anden udvej på konflikten, end at Folketinget besinder sig og bevilger de penge, der skal til for at løfte en betrængt offentlig sektor.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland