Ekstra operationer i det private sygehusvæsen udløser dobbelt så høj takst som i det offentlige. Pengestrømmen fra offentlig til privat steg med 60 procent sidste år
De danske privathospitaler tjener penge som aldrig før på det offentliges opgaver. Sidste år sendte regionerne 763 millioner kroner til de private hospitaler for operationer, som ikke kunne nås inden for regeringens ventetidsgaranti. Det er en stigning på mere end 60 procent fra året før, viser nye tal fra Danske Regioner.
Men det er ikke kun problemer med overholdelse af ventetidsgarantien, der ligger bag millionbeløbet. De penge, de private hospitaler modtager for operationerne, bliver beregnet gennem de såkaldte DRG-takster, som er en gennemsnitstakst per behandling. Hvis de offentlige hospitaler laver ekstraarbejde, får de halvdelen af DRG-taksten for det. De private får hele deres udgift dækket.
- Argumentet er, at vi allerede har operationsstuerne og personalet klar i det offentlige, mens det er en mere usikker branche i det private. Men når man ser, hvor hastigt den private sektor vokser, er det svært at få øje på den usikkerhed, siger fællestillidsrepræsentant på Hillerød Sygehus, sygeplejerske Mette-Sofie Haulrich, til Arbejderen.
De penge, de offentlige hospitaler får, slår ikke til, påpeger Mette-Sofie Haulrich. Det frie sygehusvalg trækker nemlig endnu flere ressourcer ud af de offentlige hospitaler, fordi de private kan vælge de patienter fra, som tager længere tid at behandle på grund af deres alder, eller hvis de har andre helbredsproblemer.
Opgørelsen fra Danske Regioner viser, at det først og fremmest er knæ- og hofteoperationer, de private tager sig af.
- Når tilskuddene udløses per behandling, er en hurtig knæoperation naturligvis mere profitabel end den komplicerede trafikulykke, vi skal tage os af. Det betyder, at de private kan tilbyde bedre løn, mens alt bøvlet ligger i det offentlige. Samtidig er det os, der skal træde til, hvis privathospitalerne klokker i det, så fru Olsen kommer hjem med en infektion efter sin hofteoperation, forklarer Mette-Sofie Haulrich.
- Alle de små mekanismer udgør tilsammen flowet af penge og kvalificeret arbejdskraft fra det offentlige til det private, fastslår sygeplejersken.
Formand for regionernes udvalg om fremtidens sundhedsvæsen, Vibeke Storm Rasmussen, er bekymret.
- Udviklingen truer med at underminere det offentlige sygehusvæsen. Vi er ved at skabe større ulighed og svigter de svageste patienter, siger hun.
Mette-Sofie Haulrich sætter spørgsmålstegn ved, hvor frit det frie sygehusvalg er.
- Når det private selv kan vælge kun at tage profitable patienter, er det i hvert fald ikke for gamle Fru Jensen, der kommer ind med lungebetændelse og må nøjes med en gangplads i et udslidt offentligt sundhedssystem, understreger hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278