05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dansk våbeneksport for milliarder

Dansk våbeneksport for milliarder

Torsdag, 10. april, 2008, 00:00:00

Danmark har de seneste år været skrap til at sikre sig sin del af kagen på det voksende internationale våbenmarked. For andet år i træk steg eksporten med 50 procent

Det går ufatteligt godt med den danske eksport af militært isenkram og avanceret teknologisk udstyr, der både kan bruges til våbensystemer og civilt.
En foreløbig opgørelse fra Udenrigsministeriet viser, at den danske eksport af våben i 2007 for andet år i træk steg med 50 procent. Den er nu på halvanden milliard kroner.
Den danske våbeneksport, som især omfatter krigsskibe, elektronisk udstyr, software og ammunition, går især til USA og EU.
En af de væsentligste årsager til den danske våbeneksports succes er forsvarets forventede indkøb af nye kampfly. En række af verdens største producenter konkurrerer om at sælge det nye militærtekniske vidunder, der går under navnet Joint Strike Fighter, JSF.
Ifølge direktør Søren Petersen, Danish Aerotech A/S i Karup er der mere gang i ordrebøgerne end normalt.
- Markedet bærer lige nu præg af, at især amerikanerne forsøger at sælge kampfly til Danmark og derfor er villige til at lægge nogle ordrer, siger han til Arbejderen.
I begyndelsen af april indgik den danske software- og systemleverandør Systematic sin største ordre nogensinde. Den danske it-virksomhed er med i den danske lobbyorganisation JSFDKTEAM, som er oprettet af brancheforeningen Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark, FAD.
Det har foreløbig resulteret i en kontrakt om til et ukendt tocifret millionbeløb med den amerikanske jagerflygigant Lockheed Martin, som er en af verdens største.
En anden årsag til den danske våbenindustris succes på eksportmarkedet er den danske lov om modkøb. Eller industrisamarbejdsordningen, som den hedder officielt.
Ifølge den skal udenlandske leverandører afgive ordrer hos dansk forsvarsindustri i forholdet en til en, når Forsvaret køber materiel i udlandet for mere end 20 mio. kroner. I 2006 modtog det danske forsvarsministerium i alt ti ordrer i henhold til ordningen. Samlet værdi: 2,6 milliarder kroner.
En af de virksomheder, der drager nytte af ordningen, er Danish Aerotech. De producerer blandt andet avanceret elektronisk udstyr til fly og helikoptere. Virksomheden har i øjeblikket ordrebogen fuld som leverandører af elektroniske paneler som følge af det danske forsvars indkøb af nye redningshelikoptere.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland