05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

2400 sygeplejersker mangler

2400 sygeplejersker mangler

Torsdag, 10. april, 2008, 00:00:00

Fatale konsekvenser, advarer Dansk Sygeplejeråd. Regionernes formand vil løse problemet ved hjælp af tysk arbejdskraft og andre faggrupper

Der mangler lidt over 2400 sygeplejersker på landets hospitaler og i kommunerne. Dermed er sygeplejerskemanglen mere end fordoblet i løbet af de sidste to år.
Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd, DSR.
- Det er en livsfarlig rekord, vi har sat her. Vi ved fra forskning, at hvis ikke der er nok sygeplejersker, så er patienternes sikkerhed i fare. Der er flere, der får komplikationer. Der er flere, der er nødt til at være indlagt i længere tid og i værste fald, så er der nogen, der dør af det, siger Connie Kruckow, formand for DSR, til DR.
I Danske Regioner kan formand Bent Hansen (S) godt mærke den store mangel på sygeplejersker.
- Om det lige er det præcise tal, Dansk Sygeplejeråd er kommet frem til, ved jeg ikke, men der er ingen tvivl om, at der er mangel, siger han til Arbejderen.
Han vil blandt andet løse problemet ved at lægge en del af sygeplejerskernes opgaver ud til blandt andet social- og sundhedsassistenter og lægeassistenter. Derudover peger han på muligheden for at hente for eksempel tyske sygeplejersker til Danmark, og endelig mener Bent Hansen at faget skal gøres mere tiltrækkende for unge, så de godt 200 ledige pladser på landets sygeplejeskoler kan udfyldes.
Forslaget om at hente tysk arbejdskraft eller lade andre faggrupper klare sygeplejerskernes job undrer næstformand i DSR, Dorthe Steenberg.
- I stedet for at gøre noget ved de reelle problemer forsøger Bent Hansen at skubbe ansvaret for sygeplejerskemanglen fra sig, mener hun.
Til gengæld er hun helt enig med Bent Hansen i, at faget skal gøres mere attraktivt.
- Der er kun én måde at komme sygeplejerskemanglen til livs på: Bedre løn og arbejdsvilkår til sygeplejerskerne, fastslår Dorthe Steenberg.
Men det mener regionsrådsformanden ikke er vejen frem.
- Jeg vil helst vente med at diskutere, hvordan faget kan gøres mere attraktivt, til det ikke bliver overskygget af overenskomstforhandlingerne. Men jeg mener der er mange andre ting end lønnen at fokusere på - for eksempel fagets rennomé og det faglige indhold på skolerne, siger Bent Hansen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland