Bygherren på Arkaden i København giver efter for langvarigt pres fra byggefagforeningerne. Det omstridte polske byggefirma GAL-MET er smidt på porten
Den langvarige konflikt mellem de københavnske byggefagforeninger og det polske byggefirma GAL-MET er endt med en sejr til fagforeningerne.
- Det er en stor lettelse, at bygherren er kommet til fornuft og har opsagt samarbejdet med GAL-MET. Vi er meget tilfredse med at kunne afslutte konflikten med den aftale, som er kommet på plads, lyder det fra Bo Rosschou.
Han har på vegne af Byggefagenes Samvirke underskrevet aftalen, som betyder, at det polske firma er blevet bedt om at pakke sammen og forlade byggepladsen Arkaden på Vesterbro i København. Bygherren Tovesgade ApS v/ Morten Boll skal nu ud og finde nye firmaer, der kan erstatte de omkring 50 ansatte GAL-MET løbende har haft på arkade-byggeriet.
- Vi vil naturligvis være opmærksomme på hvilke firmaer, der kommer ind. Morten Boll har indvilget i at samarbejde, så vi sikrer, at byggeriet bliver gjort færdigt af firmaer, der har orden i eget hus, siger Bo Rosschou til Arbejderen.
Det polske firma GAL-MET har haft forskellige byggeopgaver rundt om i København i mindst et år. Firmaet blev sidste år i september smidt ud af Dansk Byggeri for ikke at efterleve de fagretslige spilleregler på det danske arbejdsmarked. Lønnen har typisk været på 40 kroner i timen for en 58 timers arbejdsuge. Dertil kommer trusler mod såvel de ansatte som deres familier mod at henvende sig til danske fagforeninger.
Byggefagenes Samvirke har tidligere beskyldt den danske bygherre for at 'holde liv i de polske bosser' og Morten Boll nægtede i månedsvis at tale med repræsentanter fra fagbevægesen.
Nu er det fortid, påpeger Bo Rosschou.
- Boll smider GAL-MET på porten, betaler 300.000 kroner og er indstillet på at samarbejde, så nu ser vi fremad. Til gengæld har vi har stadig nogle udestående sager med GAL-MET. Både civilretslige som fagretslige.
Ifølge Bo Rosschou drejer den vigtigste sag lige nu sig om Jerzy Kisiel, der står til at miste hus og hjem, hvis ikke den danske fagbevægelse griber ind.
Den polske bygningsarbejder fik i Danmark tilkendt 86.000 kroner i efterbetaling af manglende løn. Men en polsk byret greb ind på firmaets foranledning og dømte Jerzy Kisiel til at betale hele beløbet tilbage til sin tidligere arbejdsgiver. Penge han ikke var i stand til at betale, hvorefter endnu en byretskendelse gav personerne bag GAL-MET ret til at gøre udlæg i Kisiels hus.
LO har på vegne af byggefagforeningerne rejst krav om millionerstatning fra GAL-MET for at bryde dansk overenskomst. Det er efter LO`s opfattelse tilfældet, da firmaet via polsk domstol har fået annuleret en aftale indgået på et dansk mæglingsmøde.
Arbejdsrettens sekretariat oplyser, at der endnu ikke er sat dato på, hvornår dommen falder, men 'at der kan gå en 14 dages tid'.
Det har ikke været muligt at få en aktuel kommentar til sagen fra LO-jurist Stephen Agger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278