Der 33 dunkle punkter i Lissabon-forfatningen, som først bliver afklaret, når den træder i kraft. Alligevel støtter et flertal i Folketinget traktaten
I dag andenbehandler Folketinget Lissabon-forfatningen. Et flertal af medlemmerne vil også støtte et ja til forfatningen, selvom de intet aner om indholdet af 33 områder i Lissabon-forfatningen.
De bliver nemlig først fastlagt, enten undervejs eller når forfatningen er vedtaget i alle EU-lande. Det fremgår af et hemmeligt notat fra det slovenske EU-formandskab.
Det er ikke ubetydelige områder, som Folketingets medlemmer ikke har kendskab til. Eksempelvis fastsætter Lissabon-forfatningen en stående komité for fremme af intern sikkerhed.
Men der er ingen statutter, det vil sige retningslinjer for komiteens arbejde, eller hvordan den skal sammensættes. EU skal oven i købet undersøge, hvilke metoder man skal anvende, når statutterne skal vedtages, og det skal de 'så hurtigt som muligt efter traktaten er trådt i kraft', skriver det slovenske EU-formandskab i notatet.
I artikel 71 hedder det: Der nedsættes en stående komité i Rådet, der skal sikre, at det operationelle samarbejde om den indre sikkerhed fremmes og styrkes i Unionen'. Komiteen skal 'lette samordningen af medlemsstaternes kompetente myndigheders indsat', hedder det videre.
Artiklen afsluttes med, at 'Europa-parlamentet og de nationale parlamenter holdes underrettet om arbejdet.
Justitsministeriet kender tilsyneladende ikke til, hvor processen står. I hvert fald kunne ingen i Ministeriet i går løfte sløret for, om processen overhovedet er gået i gang. Enhedslistens EU-ordfører, Per Clausen, mener ikke sagen er diskuteret i Folketingets Europa-udvalg, og ingen politiker har stillet spørgsmål om den, oplyser han til Arbejderen.
- Det er ført set, at der kan åbnes for nogle vidtgående tolkninger, når det gælder sikkerhed, siger Per Clausen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278