05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nej til fri proces i sag om grundlovsbrud

Nej til fri proces i sag om grundlovsbrud

Fredag, 04. april, 2008, 00:00:00

Sagen om grundlovsbrud i i forbindelse med Danmarks deltagelse i Irak-krigen er ikke længere principiel, mener Civilstyrelsen

26 sagsøgere fra Grundlovskomiteen vedrørende Irak-krigen har fået afslag på fri proces til deres igangværende retssag ved Højesteret.
De 26 fører sag mod statsminister Anders Fogh Rasmussen med påstand om grundlovsbrud i forbindelse med Danmarks deltagelse i Irak-krigen.
Sagen har tidligere været behandlet i Landsretten. Den 11. april sidste år afsagde Østre Landsret imidlertid dom om, at sagen skulle afvises.
Men sagsøgerne gav ikke op, og i juni ankede de sammen med 3.900 biintervenienter (støttesagsøgere) sagen til Højesteret. Her er den fortsat under behandling. Der er dog endnu ikke fastsat tidspunkt for den mundtlige hovedforhandling.
Med afslaget om fri proces er der imidlertid kommet en ny forhindring i vejen. Da sagen blev behandlet ved Landsretten i oktober 2005, var der bevilget fri proces. Men denne gang mener Civilstyrelsen, der er statens myndighed for fri proces i principielle sager, at sagen om søgsmålskompetencen vedrørende grundlovsbruddet '! ikke har principiel betydning !' og ikke har '!offentlig interesse !' i tilstrækkeligt omfang.
- Det er meget ubehageligt at tænke på, at i en sag om grundlovsbrud begået på vegne af staten, kan statens afdeling for bevilling af fri proces finde på at lægge sig hindrende i vejen, siger Kai Lemberg, formand for Grundlovskomiteen.
De 26 sagsøgere har anket afslaget til Procesbevillingsnævnet.
- Vi håber, at Procesbevillingsnævnet vil ændre afgørelsen, således at sagen kan blive gennemført og ordentligt afgjort, siger Lemberg.
De 26 sagsøgere har ikke taget stilling til, hvad der er muligt, hvis de ikke får fri proces. Sagen ved Landsretten kostede én million kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland