Det nødberedskab, der skal træde i kraft på sygehusene ved en strejke, er flere steder bedre end den normale bemanding
Hvis de ansatte på Århus Sygehus skal ud og strejke kan det betyde, at patienterne får mere personale at kalde på, end de har normalt.
Det har de forhandlinger om nødberedskab afsløret, som FOA Århus har været igennem som en del af forberedelserne til en strejke. Meningen med nødberedskabet er, at det skal tage sig af akutte og livstruende opgaver under konflikten, som kommer stadig tættere på.
- Når vi har siddet med de lokale ledelser og spurgt, hvad der er livsnødvendige opgaver, så har det flere steder vist sig, at der ikke er fastansatte nok til at bemande nødberedskabet. Ledelserne må ud og ansætte ekstra personale, og på Århus Sygehus har man konkret været nødt til at ansætte vikarerne i sygehusets afløserkorps i tre måneder, siger Kirsten Normann Andersen, formand for FOA Århus, til Arbejderen og fortsætter:
- Det siger alt om hverdagen på sygehusene. Nødberedskabet skal sikre den allermest nødvendige pleje i livsvigtige situationer, men det kan man ikke engang leve op til overalt på Århus Sygehus.
Fællestillidsrepræsentanten for social- og sundhedsassistenterne og sygehjælperne på Århus Sygehus, Jette Ohlsen, mener, at nødberedskaberne bør få sygehusets ledelse til at forstå, hvor store problemerne er i dagligdagen.
- Det er ikke brok, men helt reelt, når kollegerne klager over et stort arbejdspres. Vi har utroligt mange ubesatte stillinger. Og selv når der biver sat afløsere ind, kan de jo ikke yde det samme som fastansatte, der kender arbejdet på en afdeling. Personalemanglen betyder, at vi ikke kan hjælpe patienterne så godt, som vi gerne ville, og det er en daglig frustration, siger tillidsrepræsentanten.
Det er især de medicinske afdelinger på landets sygehuse, der lider under mangel på ansatte. Op mod to tredjedele af dem er så hårdt ramt af underbemanding, at selv om arbejdspladsen er udtaget til konflikt, er personalet nødt til at arbejde for at leve op til aftalerne i beredskabsplanerne. Det viser en rundspørge, som BT har foretaget hos Dansk Sygeplejeråds kredsformænd i de fem regioner.
- De fleste steder kan man i hverdagen kun opretholde, hvad der svarer til et nødberedskab ved hjælp af ekstra vagter og vikarer. Og nu afdækker den forestående konflikt altså, hvor voldsomt problemet er. Det overrasker endda os, at det er så slemt, siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.
Både Dansk Sygeplejeråd og FOA peger på bedre løn og arbejdsvilkår for i fremtiden at trække flere til arbejdet i sundhedssektoren. De foreløbige resultater af overenskomstforhandlingerne på sygehusområdet tyder imidlertid ikke på, at det er den vej, arbejdsgiverne ønsker at betræde.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278