05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

SF vil ikke forsinke Lissabon-traktaten

SF vil ikke forsinke Lissabon-traktaten

Torsdag, 03. april, 2008, 00:00:00

Både SF og S afviser at udskyde ratifikation af Lissabon-traktaten, indtil konfliktretten er sikret. Faglige kræfter kæmper stadig for det kollektive kampskridt

De kræfter i den danske fagbevægelse, der kæmper for at sikre retten til at strejke og lave blokader, kan ikke forvente hjælp fra partierne i Folketinget - hverken regeringspartierne, Socialdemokraterne eller SF.
- SF har hele tiden sagt, at vi ikke vil forsinke den proces, der er lagt for Folketingets behandling af Lissabon-traktaten. Vi mener heller ikke, at traktaten kan spænde ben for de danske lønmodtageres ret til at konflikte for kollektive overenskomster, siger Anne Grethe Holmsgaard, SF`s EU-ordfører til Arbejderen.
Den holdning er John Monks uenig i. Han er formand for EFS, en paraplyorganisation for europæiske fagforbund.
- Lissabon-traktaten skal straks have tilføjet en klausul, der understreger, at retten til kollektive kampskridt er en del af de grundlæggende rettigheder og derfor skal respekteres, siger han ifølge Ugebrevet A4.
Han og EFS mener, at det er nu, der skal handles, hvis retten til at strejke og lave blokader skal sikres. For er Lissabon-traktaten først vedtaget, er det umuligt at tilføje en klausul eller en protokol til traktaten, der fjerner de begrænsninger af strejkeretten, som er konsekvensen af EF-domstolens afgørelse i Vaxholm-sagen.
Svaret fra SF`s EU-ordfører ligner til forveksling det svar, som Arbejderen i sidste uge fik fra Socialdemokraternes EU-ordfører, Kim Mortensen.
Dermed må Per Clausen fra Enhedslisten sande, at han intet fik ud af at opfordre de to partier at gøre det klart over for regeringen, at der ikke bliver tale om ratifkation af Lissabon-traktaten i det danske Folketing 'uden at problemerne vedrørende konfliktretten i forlængelse af Vaxholm-dommen er løst'.
- Jeg må jo indrømme, at jeg for længst har opgivet at overbevise SF om, at de skal stemme imod Lissabon-traktaten. Men at de lader en oplagt mulighed for at gøre noget effektivt for at sikre konfliktretten gå til spilde, ja det fatter jeg ikke, siger Per Clausen til Arbejderen.
Han havde gerne set, at Folketinget afventede resultatet af det udvalgsarbejde, som er sat i gang netop med henblik på at analysere og komme med svar på konsekvenserne af Vaxholm-dommen, inden den endelige ratifikation. Udvalget er sammensat af embedsmænd fra forskellige ministerier, EU-eksperter og repræsentanter fra arbejdsgiverorganisationer og fagbevægelsen. Det forventes at afslutte sit arbejde, inden folketingspolitikerne går på sommerferie.
- Men det vil S og SF altså ikke vente på. Jeg fatter ikke deres hastværk, når det i EU hedder sig, at medlemslandene har frem til årets udgang til at ratificere traktaten.
Folketinget andenbehandler Lissabon-traktaten tirsdag i næste uge og den 24. april er foreløbig afsat til tredjebehandling.
Dermed kan Fagligt Ansvar og flere af LO`s storbysektioner lige nå at diskutere situationen. De indkalder til debat den 21. april under overskriften 'Efter Vaxhom - hvordan sikres konfliktretten?'.
Se program på www.fagligtansvar.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. apr. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland