Overenskomsterne er fagbevægelsens grundlag. Derfor skal medlemmerne være med hele vejen, ikke kun til at stemme om resultatet, siger medlem af 3F`s OK-udvalg
Medlemmerne i forbundet 3F skal sikres meget større ejerskab til de overenskomster, de arbejder under. Det kræver, at de er med helt fra starten, mener Søren Elsberg.
- Faktisk skal det starte dagen efter, at der er stemt om en overenskomst. Det skal ikke være afslutningen på et forløb, men begyndelsen på det næste, siger han.
Søren Elsberg er formand for 3F Aalborg, og har været med i det overenskomstudvalg, som 3F`s hovedbestyrelse nedsatte efter overenskomstforløbet i 2007.
Her stemte et flertal på næsten to tredjedele nej til et overenskomstforlig, som var blevet anbefalet af alle 3F`s ledelsesorganer.
At 3F-medlemmerne stemmer nej er faktisk mere reglen end undtagelsen i nyere tid. Dog blev det et ja i 2001, hvor den sjette ferieuge var et hovedkrav, efter at det uopfyldte krav om ferieugen havde resulteret i en storkonflikt i 1998.
Kravene skal prioriteres
- Det viser, at det er en god idé at prioritere kravene. Der lå i 2001 nærmest en uformel aftale mellem forhandlere og ledere, at kom ferieugen i hus, så ville medlemmerne stemme ja til næsten hvad det skulle være, forklarer Søren Elsberg.
Prioritering af OK-kravene er noget helt nyt i 3F-regi. Men en sådan prioritering - og medlemmernes inddragelse helt fra starten af - er en af overenskomstudvalgets anbefalinger i den rapport, som udvalget for kort tid siden lagde sidste hånd på.
- Det vil få medlemmerne til at tænke mere over, hvad det er vigtigst at få igennem ved overenskomstforhandlingerne. Og forhandlerne vil have mere føling med, hvad de skal gå efter, mener Søren Elsberg.
Medlemmernes følelse af 'ejerskab' til et overenskomstresultat skal også styrkes ved at inddrage laget af tillidsfolk, så de fungerer som budbringere og formidlere mellem forhandlerne og medlemmerne på arbejdspladsen, forklarer Søren Elsberg.
Repræsentantskabet
Repræsentantskabets rolle i udtagelsen af kravene og i sidste ende anbefalingen af forhandlingsresultatet får kritiske ord med på vejen:
'I udvalgets arbejde har det været diskuteret, om der i fremtiden kan findes en anden model end repræsentantskabet til at anbefale et forhandlingsresultat. Det har vist sig at repræsentantskabets udtalelser ikke forpligter de enkelte afdelinger,' skriver udvalget i rapporten.
Som beskrevet i Arbejderen onsdag i sidste uge finder udvalget det 'helt afgørende' at når forbundsledelsen har besluttet at anbefale at stemme for et overenskomstresultat, 'så arbejdes der i hele organisationer for dette.'
Det er Søren Elsberg sådan set ikke uenig i.
- Det er op til hovedbestyrelsens at komme med de endelige anbefalinger herom Men det er vigtigt at pointere, at i 3F er afdelingerne suveræne. Så ingen kan tvinge en afdeling til at anbefale et resultat, den mener er for dårlig, tilføjer Søren Elsberg.
Derimod kan man godt stille spørgsmålstegn ved, om det er 3F`s repræsentantskab, bestående af repræsentanter fra de lokale afdelinger og hovedbestyrelsen, der skal anbefale et overenskomstresultat, mener Søren Elsberg.
- Det bør vel egentlig være dem, som har med den enkelte brancheoverenskomst at gøre, der kommer med en anbefaling. Men alt dette skal naturligvis op på næste forbundskongres, for det kræver vedtægtsændringer.
Fra OK-rapporten
* Medlemmerne skal i højere grad have ejerskab til overenskomsterne
* Medlemmerne skal have mulighed for at udtrykke deres prioritet af kravene
* Der skal holdes fokus på overenskomsterne i hele perioden
* Det indstilles, at der fremkommer alternative løsninger til repræsentantskabet frem til næste kongres.
* Forhandlingsudvalgenes kompetence skal prioriteres
* Konflikter skal vælges med omhu
* Sammenkædningsreglerne vender 2 veje, både negativt og positivt
* Stemmeprocenten skal højere op
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278