05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

BAT kræver indsats mod dødsulykker

BAT kræver indsats mod dødsulykker

Onsdag, 26. marts, 2008, 00:00:00

BAT-kartellet kræver fortsat fokus på sikkerheden i byggebranchen i lyset af højere antal dødsulykker i 2007 end frygtet

Der er ingen grund til at slække på speederen, når det drejer sig om at sætte handling bag ordene om øget sikkerhed i byggebranchen.
Det mener Lars Vedsmand, arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet, der er en paraplyorganisation for ansatte i byggeriet.
Sidste år nåede det samlede antal dødsulykker på de danske arbejdspladser op på 64. 13 af dem døde i forbindelse med byggeopgaver, det er seks flere end året før.
- I 2008 har vi desværre allerede set de første dødsulykker i branchen, så vi kan konstatere, at det ikke er nok med den indsats, der hidtil er sket. Der må gang i en handleplan 2, der forpligter alle aktører til en øget indsats for at bringe ulykkestallene og især dødsulykkerne ned, siger Lars Vedsmand til Arbejderen.
Direktør i Arbejdstilsynet, Jens Jensen, er enig i, at den markante stigning i antallet af dødsulykker på byggepladserne er iøjnefaldende.
- For Arbejdstilsynet er det et tegn på, at den intensive tilsyns- og kontrolvirksomhed, vi har haft i branchen i en årrække stadig er nødvendig, siger han.
Jens Jensen understreger samtidig, at branchen selv har et ansvar for at forstærke indsatsen imod arbejdsulykker.
BAT-kartellet står klar med en række helt konkrete forslag, hvoraf nogle tidligere er blevet skudt i sænk af enten Arbejdstilsynet, arbejdsgivere eller bygherrer. Det gælder blandt andet forslaget om et id-kort og uddannelse i arbejdsmiljø til alle i byggeriet. Af id-kortet skal det fremgå, hvilke sikkerhedsmæssige kvalifikationer den enkelte har. Ideen er hentet fra Irland, hvor foreløbige erfaringer tyder på, at ulykkestallene falder. Også Finland og Norge har indført tilsvarende ordninger, hvor ansatte skal dokumentere et minimum af sikkerhedskendskab inden ansættelse.
- Et andet forslag går på at bruge smiley-ordningen, nu den er indført. Hvorfor ikke stille som betingelse, at byggevirksomheden skal have en glad smiley for at kunne få del i offentligt byggeri. Man kunne også overveje at lade prisen være afhængig af den sikkerhedsmæssige indsats. Er sikkerhed og arbejdsmiljø i orden, kan der slås fem procent af prisen, og den kan tilsvarende sættes fem procent i vejret, hvis der er problemer, siger Lars Vedsmand.
BAT-kartellet mener, det må være muligt at styre det offentlige byggeri, fordi der ligger politiske beslutninger bag byggeri af eksempelvis en børnehave eller ældreboliger.
Jens Jensen forklarer, at den handlingsplan, som beskæftigelsesministeren lancerede i januar i år skal være med til at vende den kedelige udvikling. Den indeholder fire punkter, blandt andet højere bøder til virksomheder, der overtræder arbejdsmiljøloven.
- Desværre viser erfaringerne, at bødestraffe ikke virker forebyggende. I stedet skal der stilles krav om et mere forpligtende sikkerheds- og miljøarbejde i alle led i byggeriet, i store som små firmaer, til danske såvel som udenlandske arbejdere. Og så skal der vel at mærke følges op med vejledning og kontrol, slutter arbejdsmiljøkonsulenten.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. mar. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland