04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Persondata skal udveksles i EU

Persondata skal udveksles i EU

Tirsdag, 11. marts, 2008, 00:00:00

Samtlige medlemslande i EU skal indføre regler om udlevering af DNA og fingerafryk på tværs af alle grænser. Loven førstebehandles i Folketinget i dag

Når Folketinget som forventet ophøjer lovforslag nr. 77 fra justitsministeren til lov, vil det være et lodret brud på alle EU`s egne regler og aftaler om beskyttelse af persondata.
Det mener EU`s egen vagthund på området, den europæiske tilsynsførende for databeskyttelse, Peter Hustinx.
Han kritiserer stærkt, at medlemslandene tvinges til at vedtage nogle regler med store konsekvenser for udveksling af persondata, på et tidspunkt, hvor EU endnu ikke har fælles regler på området.
Ved at gøre den såkaldte Prümafgørelse fra 2007 til lov i alle 27 medlemslande tager EU helt nye metoder i brug for 'det grænseoverskridende samarbejde, navnlig om bekæmpelse af terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet'.
Fremover får alle 27 medlemslande adgang til hinandens oplysninger om DNA, finger- og håndaftryk samt motorkøretøjer.
Herhjemme har Dansk Retspolitisk Forening i sit høringssvar især kritiseret to ting. Dels at et land kan kræve personlige oplysninger fra et andet land udelukkende på en mistanke. Dels at selve loven ikke oplyser 'om mulighederne for tvangsmæssige legemsindgreb (for eksempel udtagelse af spyt- og blodprøver - dna - og optagelse af fingertryk)'.
Datatilsynet, som er statens vagthund i sager om persondata, kritiserer at 'myndighedspersoner i andre medlemsstater, der måtte misbruge adgangen til opslag, ikke kan drages til ansvar efter dansk lovgivning.'
Eller sagt på dansk: En politimand i et andet land, der misbruger reglerne i Danmark, kan ikke drages til ansvar.
Prümafgørelsens tilblivelse bliver også kritiseret af Peter Hustinx. Afgørelsen, som er truffet af 15 EU-lande, bygger på en aftale fra 2006 mellem Belgien, Tyskland, Spanien, Frankrig, Luxembourg, Holland og Østrig.
For at undgå kravet om enstemmighed om EU-traktater skal mindst otte lande deltage. Der deltog kun syv.
For det andet har de syv lande, sammen med otte andre, valgt en måde at køre sagen gennem EU-systemet der ifølge Hustinx 'fornægter alle behov for demokratiske og gennemsigtige lovgivningsprocedurer'.
Hustinx brokker sig både over, at han selv og EUParlamentet er blevet kørt ud på et sidespor uden indflydelse. Samt at de øvrige 12 lande, herunder Danmark, reelt kun kan sige ja eller nej til loven.
Lovforslag nummer 77 kommer til førstebehandling i Folketinget i dag.


Lovforslag nummer 77
Formålet er at gennemføre EU Rådets afgørelse om 'intensivering af det grænseoverskridende arbejde'. Det sker ved at ophøje den til lov på tre områder:
1. De 27 medlemslande får adgang til at søge i hinandens registre over DNA, finger- og håndaftryk, samt køretøjer. De får desuden adgang til fælles patruljering i egen uniform og med egne våben til kontrol af 'forsamlinger med mange mennesker'.
2. De 27 meldemslande får adgang til at tilkalde hinandens særlige indsatsstyrker, det såkaldte ATLAS-netværk, til at nedkæmpe gidseltagninger og terrorsituationer.
3. Adgangen til at aflytte telekommunikation udvides til Island og Norge.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. mar. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland