BUPL vender tommelfingeren nedad til KTO-forliget. Forbundet varsler strejke sammen med FOA og Sundhedskartellet
Et stort flertal i BUPL`s hovedbestyrelse sagde onsdag nej til det overenskomstforlig, som KTO har forhandlet sig frem til med Kommunernes Landsforening (KL). Forliget har en samlet økonomisk ramme på 12,8 procent over tre år.
Med beslutningen styrer pædagogerne nu mod en konflikt sammen med social- og sundhedsarbejdere og sygeplejersker.
- Det er ganske enkelt ikke nok i posen, hvis pædagogerne skal belønnes retfærdigt for deres uddannelseslængde på tre et halvt år. Vi har ventet i mange år på at få dette kvindefag op på lønniveau med mændene og med andre mellemlange uddannelser, siger forbundsformand Henning Pedersen.
Afstemningen i hovedbestyrelsen var klar. 20 hovedbestyrelsesmedlemmer stemte nej til KTO-forliget og ni stemte ja. En af dem, der stemte nej, er Lasse Porsgaard Birkelund, det ene af to hovedbestyrelsesmedlemmer fra BUPL Sydjylland.
- Ud over at den samlede ramme er for lille, så mener jeg ikke, at de tal for pristalsudviklingen, der er brugt i forhandlingerne, holder, siger han til Arbejderen og fortsætter:
- Ved forhandlingsbordet har man forudsat en pristalsudvikling på 7,3 procent over tre år. Danmarks Statistik var for nylig fremme med tal, der viser en årlig prisudvikling på tre procent. Holder det, er der ikke meget reallønsudvikling i KTO-forliget, hvor der er sat mindre end otte procent af til generelle lønstigninger i løbet af overenskomstperioden.
Lasse Porsgaard Birkelund arbejder i Kolding, som ikke er udtaget til strejke-kommune. Det er til gengæld Esbjerg, som hører under BUPL Sydjylland.
- Når én pædagog er i strejke, er alle pædagoger i strejke. Nu skal vi have ekstra gang i de lokale aktiviteter og ud i gaderne og snakke med borgerne for at sikre deres opbakning, er meldingen fra Kolding.
Overenskomstaktiviteter bliver vigtige i den næste tid, mener også Tonny Andersen, medlem af forbundets forretningsudvalg og hovedbestyrelse. Han stemte også imod KTO-forliget.
- Vi skal ud og lægge ekstra pres på politikerne i KL og regeringen for at få udvidet den økonomiske ramme. Vi har nogle nye tiltag, blandt andet en annoncekampagne, på bedding, men ellers skal vi sådan set bare fortsætte og udbygge den vifte af aktiviteter, der har kørt under hele overenskomstforløbet for at understøtte vores krav, siger Tonny Andersen til Arbejderen.
BUPL er meget opmærksom på, at FOA og Sundhedskartellet er i samme situation, og derfor indstillet på at der kan laves fælles aktiviteter lokalt.
Det er nu op til forligsinstitutionen at finde en løsning, som KL og BUPL kan leve med. Hvis ikke det sker, går omkring 7000 pædagoger i strejke den 1. april.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278