I går demonstrerede børn og unge i Horsens i protest mod kommunens planer om at lave deres klub om til en skole-fritidsordning med langt færre ressourcer
Det kommer til at ramme en gruppe socialt udsatte børn og unge, hvis Horsens Kommune gør alvor af planerne om at lave fritidsklubberne om til skolefritidsordninger (SFO`er).
Sådan lyder meldingen fra ansatte i Gefionsgårdens fritids- og ungdomsklub i Horsens. De 55 børn, der bruger klubben, er rasende over planerne. I går arrangerede de en protest demonstration med omkring 100 deltagere.
- Selvom det vil lykkes os at få en aftale med kommunen om, at vi kan fortsætte som en SFO2-ordning, vil det få fatale konsekvenser, siger pædagog Britt Dahl Andersen fra Gefiongården til Arbejderen.
I dag har klubben åbent fra klokken 6.30 til 8 om morgenen og derefter igen fra 11.30 til 17.30 og med aftenåbent fire gange om ugen. Som SFO2-ordning vil åbningstiden bliver beskåret til mellem klokken 14 og 17.30. Kommunen siger, at aftenåbningen ikke bliver berørt.
- Med godt ti timers kortere åbningstid vil vi blive afskåret fra at gennemføre pædagogiske tiltag overfor børn med særlige behov og vil blive reduceret til et rent værested, konstaterer Britt Dahl Andersen.
Klubben ligger i et socialt belastet område. I dag samarbejder de fem fuldtidsansatte pædagoger med skolen og børnefamiliecentret om de børn, der har særlige problemer.
For eksempel kommer to børn en dag om ugen i fritidsklubben. De skulle egentlig gå i 7. klasse, men er opgivet af skolen. Klubben er et fristed, hvor de kan lave andet end bare at hænge ud enten hjemme eller på gaden. Lige nu er de i gang med at arrangere en koncert. Men der er ikke plads til dem, hvis Horsens Kommune gør alvor af at begrænse åbningstiden, fortæller Britt Dahl Andersen.
I dag har Gefiongården børn fra hele byen. Men fremover skal hver klub kun have børn fra lokalområdet. Et tiltag som efter de ansattes mening vil fremme ghettodannelsen i byen.
Beslutningen om at afskaffe fritidsklubberne er en konsekvens af strukturreformen, som betød sammenlægning af flere kommuner i området. De mindre kommuner havde ikke fritidsklubber, så nu skal der harmoniseres ned til mindste fællesnævner.
- Kommunen tænker kun i økonomi, konstaterer Britt Dahl Andersen og fortæller, at prisen for en plads kommer til at stige fra knap 400 kroner om måneden i dag til 730 kroner.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278