04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU-aftale sikrer ikke strejkeret

EU-aftale sikrer ikke strejkeret

Onsdag, 27. februar, 2008, 00:00:00

Hensigtserklæringer er ikke nok, vi vil have garantier for fortsat konfliktret, siger Byggefagenes Samvirke om EU-partiernes nye ¤¤nationale kompromis¤¤

I den politiske aftale om EU-politikken, som EU-tilhængerpartierne indgik i sidste uge, står der, at partierne vil 'vende sig mod EU-tiltag, der er i modstrid med konfliktretten'.
Det får partierne bag aftalen ros for af LO`s formand Harald Børsting. Han mener det sender et signal til de øvrige EU-lande om, at vi herhjemme står samlet om konfliktretten.
- Aftalen fastslår, at lønmodtagerne har ret til at foretage kollektive kampskridt og at EU ikke skal blande sig i arbejdsmarkedspolitikken, der fortsat skal ligge hos arbejdsmarkedets parter. Det vil jeg gerne kvittere for, siger Harald Børsting.
Men Byggefagenes Samvirke i København efterlyser noget mere end en politisk hensigtserklæring fra det EU-venlige folketingsflertal.
- Det er fint, at partierne vender sig mod indgreb i konfliktretten. Men vi må have garantier, som sikrer, at de begrænsninger, som Vaxholm-dommen allerede har betydet, bliver fjernet, siger Anders Olesen, formand for Samvirket.
- Jeg er enig med LO-formand Harald Børsting, når han siger, at EU ikke skal blande sig. Det er bare allerede sket, understreger Anders Olesen.
Vaxholm-dommen siger, at fagbevægelsen kun må konflikte over for udenlandske firmaer om forhold, som er omfattet af EU`s Udstationeringsdirektiv. Det vil sige forhold som mindsteløn og arbejdsmiljø samt lovbestemt ferie.
- Men det er hele overenskomsten, vi skal forsvare. Det vil sige pensioner, ferie, fridage, søn- og helligdagsbetaling og andre forhold. Det er immervæk omkring en tredjedel af overenskomsternes værdi, der aftales på denne måde, siger Anders Olesen.
- Det er ikke nok, at I vender jer imod EU-tiltag over for konfliktretten. I må sikre os, at vi kan konflikte om hele overenskomsten, og at I er klar til at drage de nødvendige konsekvenser af dette. Ellers skærer I skive på skive af 'den danske model', siger Anders Olesen direkte henvendt til EU-partierne.


EU-aftalen
Det er Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF, Radikale og Ny Alliance, der står bag EU-aftalen om 'dansk europapolitik i en globaliseret verden'.
Aftalen fastslår, at Lissabon-traktatens EU er rammen ikke blot om det fremtidige samarbejde i Europa men også for Danmarks internationale indsats.
Om det hedder det blandt andet at: 'EU`s indre marked vil udgøre det centrale afsæt for EU`s fortsatte integration i og påvirkning af en åben og global markedsøkonomi'.
Partierne vil desuden arbejde for, at EU 'påtager sig et større globalt ansvar og en mere aktiv profil i internationale anliggender'. Det gælder også, hvad aftalen kalder 'fredsskabelse og stabiliseringsoperationer' - i praksis det, der er foregået og foregår i Irak og Afghanistan.
Aftalen fastslår desuden, at de danske undtagelser kun kan ændres ved 'senere, særskilt folkeafstemning'.
EU-aftalen kan ses på udenrigsministeriets hjemmeside www.um.dk eller downloades nedenfor.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland