04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU kræver brugerbetaling

EU kræver brugerbetaling

Fredag, 22. februar, 2008, 00:00:00

EU kræver, at Danmark indfører brugerbetaling på uddannelsessamarbejde. Ekspertråd under Videnskabsministeriet følger trop

300 studerende ved EU`s uddannelsesprogram Erasmus Mundus havde noget at fejre, da de i begyndelsen af måneden fik videnskabsministerens ord for, at det er ulovligt, når de danske universiteter har opkrævet brugerbetaling på mellem 35.000 og 60.000 kroner for deres deltagelse i eliteuddannelsen.
Men resten af landets universitetsstuderende kan godt få armene ned. Når Erasmus Mundus programmet i 2009 afløses af det mere omfattende Erasmus Mundus II, kræver EU-kommissionen nemlig, at medlemslandene fjerner alle barrierer for fuld deltagelse i programmet.
Kommissionens krav er videreført næsten ordret i ekspertrådet Fremtidspanelet, som Videnskabsministeriet sidste år nedsatte for at se på de danske videregående uddannelser.
'Danmark skal kortlægge og fjerne de lovgivningsmæssige barrierer for at udbyde danske uddannelser i udlandet og indgå internationale uddannelsesalliancer', hedder det i panelets anbefalinger til ministeriet, som blev fremlagt i slutningen af januar.
Erasmus Mundus programmet er netop en sådan international uddannelsesalliance. Fremtidspanelet peger her på den politiske enighed om gratis uddannelse i Danmark som en af de store hindringer for internationaliseringen, fordi den hindrer danske universiteter i at tjene penge på EU-borgere.
Følges panelets anbefaling, vil det være undergravende for hele det danske princip om gratis uddannelse for alle, frygter næstformand ved Studenterrådet på Københavns Universitet, Mikkel Zeuthen.
- Jeg kan kun forstå det sådan, at man i internationaliserings navn finder en undskyldning for at indføre brugerbetaling snigende, siger han til Arbejderen.
Han peger på, at selvom Fremtidspanelet kun anbefaler at åbne op for brugerbetaling på de internationale uddannelser, vil det være en principiel legitimering af, at nogle kan betale sig til en bedre uddannelse end andre i Danmark. Og så er det kun en formsag, om det kan sprede sig til resten af uddannelsessystemet, mener han.
- Det handler jo i bund og grund om, at EU-kommissionen betragter statsfinansieret uddannelse som skævvridende for konkurrencen på markedet, slår Mikkel Zeuthen fast.
Det var Enhedslisten, der under valgkampen sidste år afslørede brugerbetalingen på universiteterne. Partiet har nu krævet videnskabsminister Helge Sander i samråd for at redegøre for, hvordan han vil forhindre en gentagelse. Og til marts stiller Enhedslisten forslag i Folketinget om at indføre en lov mod brugerbetaling, fortæller uddannelsesordfører Johanne Schmidt-Nielsen til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland