Hver tredje forsker har oplevet, at ministre fordrejer deres videnskabelige rapporter, viser undersøgelse fra RUC
15 forskere ud af 40 har oplevet, at ministerier har udlagt deres videnskabelige rapporter på en fordrejet måde. Eksempelvis ved at plukke få detaljer ud eller direkte at modsige de overordnede konklusioner, skriver Ugebrevet A4.
Det viser en undersøgelse som er gennemført af tre kandidatstuderende fra Roskilde Universitetscenter. De har systematisk gennemgået 753 pressemeddelelser fra Beskæftigelses-, Integrations- og Socialministeriet (nu Velfærdsministeriet) og udvalgt de meddelelser, der udlægger undersøgelser produceret uden for ministerierne af eksempelvis universiteter, konsulentfirmaer eller sektor-forskningscentre.
Kun 20 ud af 40 forskere mener, at ministeriernes udlægning 'i høj grad' stemmer med konklusionerne i deres undersøgelse.
Mindst tre forskere mener, at Beskæftigelsesministeriet er gået langt over stregen i sin formidling. Kun en af forskerne tør dog stå åbent frem med sin kritik, Mikkel Bo Madsen fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
Han fortæller om et eksempel i forbindelse med rapporten 'Fokus på job?' fra 2005:
- Vi havde lavet en stor undersøgelse, som viste, at der i stort set alle samtaler mellem ledige og jobkonsulenter/sagsbehandlere var fokus på beskæftigelse på den ene eller anden måde. Men Beskæftigelsesministeriet valgte ensidigt i sin pressemeddelelse at sætte fokus på, at der kun i en femtedel af samtalerne var tale om formidling af konkrete job. Det virkede på mig som om, beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) på forhånd havde draget sin konklusion og blot ønskede at bruge vores undersøgelse til at lægge pres på sagsbehandlerne.
Et andet eksempel er fra februar 2007, hvor beskæftigelsesministeriet udleverede en fremsendt rapport til Jyllands-Posten.
- Avisen bragte om lørdagen en stor artikel om undersøgelsen, før vi offentliggjorde den på det aftalte tidspunkt om mandagen. På den måde fik ministeren sat sin egen dagsorden, hvilket gennemsyrede de næste dages mediedækning, fortæller Mikkel Bo Madsen til Ugebrevet A4.
I begge tilfælde afviser departementschef Bo Smith fra beskæftigelsesministeret kritikken.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278