Forhandlingerne om regeringens jobplan vil afsløre, om der er politisk flertal for at skære i dagpengeretten til deltidsansatte, der ikke kan få et fuldtidsjob
Folketingets partier forhandler i disse uger om regeringens nye jobplan.
Vi er nødt til, af hensyn til den akutte mangel på arbejdskraft, at foretage et indgreb overfor personer, som har 'indrettet sig permanent på at have et deltidsjob og samtidig modtage offentlig forsørgelse', sagde beskæftigelsesministeren blandt meget andet, da han præsenterede planen den 21. januar.
Det er faldet Claus Hjort Frederiksen (V) for brystet, at der i 2006 var 32.000 personer ansat på fast nedsat tid med supplerende dagpenge. De ledige timer for gruppen svarer til omkring 8000 fuldtidsjob, lyder facit fra Beskæftigesesministeriet.
Forslaget
Erhvervslivets tilsyneladende uudslukkelige behov for arbejdskraft bliver brugt som begrundelse for at mistænkeliggøre lønmodtagere på nedsat tid og samtidig gøre et voldsomt indhug i deres ret til at modtage supplerende dagpenge.
Regeringen foreslår således, at det kun kan lade sig gøre at modtage supplerende dagpenge i 26 uger inden for 156 uger. I dag er det muligt i 52 uger indenfor 70 uger. Oveni vil regeringen lade reglerne gælde for alle, uanset om de har opsigelsesvarsel eller ej.
Regeringen betegner selv jobplanen som 'ambitiøs'. Et prædikat ikke mindst fagbevægelsen har erklæret sig uenig i.
De igangværende forhandlinger på Christiansborg vil vise, om der findes det politiske flertal, der skal til for at gennemføre de varslede dagpengestramninger. Inden forhandlingerne gik i gang, lød det sådan fra Dansk Folkeparti (DF).
- Jeg er meget skeptisk over for at ændre i perioden for modtagelse af supplerende dagpenge. Jeg frygter, at det vil betyde, at mere personale vil forlade plejesektoren til fordel for job i industrien, sagde ordfører Bent Bøgsted til Fagbladet.
Han vil have kommunerne til at opslå langt flere fuldtidsjob i plejesektoren, før der skal pilles ved de supplerende dagpenge.
S er med på justering
Socialdemokraternes ordfører Thomas Adelskov afviser ikke at justere på reglerne om supplerende dagpenge, men mener også, at der skal kigges med strenge øjne på arbejdsgiverne.
- På pædagog- og ældreområdet tyder meget på, at kommunerne spekulerer i deltidsansættelser med supplerende dagpenge. Vi vil kigge på det. Særlig hvis kommunerne udnytter arbejdskraften og lader staten finansiere betalingen gennem de supplerende dagpenge, siger han til Agenda.
Socialdemokraterne vil give de arbejdsløse ret til at afvise deltidsjob inden for flaskehalsområder for på den måde at tvinge arbejdsgiverne til at opslå job på fuld tid.
Mens de forhandler
Her under forhandlingerne er partierne blevet mindre meddelsomme.
'Jeg må desværre skuffe dig. Jeg vil ikke besvare dine spørgsmål på grund af, at vi er midt i forhandlingerne om jobplanen. Derfor er det ikke rigtigt at forhandle igennem pressen', skriver Bent Bøgsted til Arbejderen en uge inde i forhandlingsforløbet.
Thomas Adelskov har slet ikke reageret på Arbejderens henvendelser. Til gengæld er Socialdemokraterne klar med deres bud på en jobplan, som øger arbejdsstyrken med 94.000 personer i løbet af de næste fem til syv år. Hovedparten af de ekstra hænder skal komme ved en hurtig indsats for at nedbringe sygefraværet, en markant reduktion af administrative opgaver i den offentlige sektor samt en fremrykning af tidspunktet for aktivering.
Forhandlingerne om regeringens jobplan startede den 23. januar og forventes afsluttet midt i februar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278