05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tjenere - en truet race

Tjenere - en truet race

Torsdag, 07. februar, 2008, 00:00:00

Bliver løsarbejdere omfattet af samme dagpengeregler som alle andre arbejdsløse, forudser hotel- og restaurationsbranchen svære tider

Det vil få alvorlige konsekvenser for hotel- og restaurationsbranchen, hvis regeringen kommer igennem med sit forslag om at ændre i retten til supplerende dagpenge.
Det mener Jan Laursen, formand for HORESTA, der er hotel-, restaurant- og turisterhvervets landsdækkende brancheorganisation med godt 2000 medlemmer.
- Jeg håber, at regeringen besinder sig, og lader løsarbejderne, herunder tjenerne, følge de nugældende dagpengeregler. Ellers vil det få ganske stor betydning for afviklingen af kongresser og andre store arrangementer. Det vil helt sikkert påføre erhvervet en betragtelig meromkostning. Konsekvenserne tør jeg ikke spå om, siger formanden til Arbejderen.
Ændringerne i reglerne om supplerende dagpenge er indeholdt i regeringens jobplan, som Folketingets partier er i gang med at forhandle.
Står det til regeringen, bliver perioden, hvor man kan gøre brug af ordningen med supplerende dagpenge, ikke alene skåret ned. De nye regler kommer til at omfatte alle deltidsansatte på supplerende dagpenge, uanset ansættelsesform. Dermed vil tjenere og andre løsarbejdere komme i klemme.
Regeringen begrunder de foreslåede dagpengeændringer med ønsket om at øge arbejdsudbuddet og få flere til at arbejde på fuld tid frem for deltid.
- Jeg tvivler nu på, at det vil have den beskæftigelsesmæssige effekt inden for vores branche, som man forventer. Vi mener ikke, at tjenerne kan sammenlignes med den gruppe af lønmodtagere på supplerende dagpenge, som regeringen sigter til med det her forslag. HORESTA håber derfor på at kunne påvirke forhandlingerne med beregninger og tal over konsekvenser af forslaget inden for vores branche, så gruppen af løsarbejdere kan fortsætte som nu, lyder det fra Jan Laursen.
Tjenernes fagforbund er 3F. Heller ikke her er man begejstret for Hjorts jobplan.
- Vi er enige med arbejdsgiverne om den praksis, der har kørt med tjenerne. Hvis det ikke kan fortsætte, hvordan skal det så kunne lade sig gøre at gennemføre arrangementer, hvor det er nødvendigt at tilkalde flere hundrede reservetjenere, spørger Birgit Petersen, forhandlingssekretær i 3F`s Privat Gruppe, Hotel & Restauration.
I København findes der mellem 300 og 400 reservetjenere eller lommebogstjenere, som de kaldes. De har gjort det til en levevej at stå til rådighed for skiftende arrangementer, hvor der måtte være brug for at kalde ekstra personale ind.
Behovet for reservetjenere forsvinder ikke, selvom Hjort får flertal for sit forslag, er konklusionen i 3F.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland