Malerne slæber Gal-Met i arbejdsretten, fordi firmaet gennem det polske retssystem kræver penge tilbage, som polske malere har fået tilkendt i det fagretslige system
af Hans Brinkmann
Det polske firma Gal-Met er i fuld gang med at hente penge tilbage, som de er blevet dømt til at efterbetale i det fagretslige system i Danmark. Regeringen tøver med at reagere mod Polen.
En polsk maler, som fik efterbetalt 86.000 kr. fra firmaet, er ved en polsk domstol dømt til at tilbagebetale pengene til Gal-Met. Dommen fra den polske arbejdsret har givet blod på tanden og firmaet kræver nu, at to andre polske malere tilbagebetaler godt 130.000 kr., som de har fået i efterbetaling, fordi firmaet ikke fulgte overenskomsten.
Sagerne er en bombe under det fagretslige system, og Malernes Fagforening i København har ikke tænkt sig at afvente det diplomatiske spil.
- Det er et politisk spørgsmål. Regeringen må gribe ind, og gøre det klart for den polske regering, at det ikke kan nytte noget, at polske domstole omgør fagretslige afgørelser i Danmark. Men vi har ikke tænkt os at vente på det, siger Bo Rosschou.
Fagforeningen er ved at forberede en ny arbejdsretssag mod Gal-Met for overenskomstbrud.
- Når firmaet nu kradser pengene ind i Polen, så er det et nyt overenskomstbrud. Derfor er vi sammen med forbundet i gang med at forberede en arbejdsretssag mod dem. Vi vil kræve en sekscifret bod for brud på overenskomsten, siger Bo Rosschou.
Alvorlig situation
Ekspert i arbejdsret professor Ole Hasselbalch mener, at situationen er alvorlig.
- Det er selvfølgelig højst besynderligt, at en polsk domstol, træder ind over dansk jurisdiktion. Og hvis det kører igennem, så er det en alvorlig sag, så falder hele grundlaget for den danske model, siger han.
Derfor ser han ingen anden mulighed end at Malerne indklager firmaet for Arbejdsretten og kræver en bod mindst af samme størrelse, som de beløb det nu kræver tilbage.
- Med kravene undergraver firmaet den overenskomst, det har tiltrådt, og spekulerer mod overenskomstsystemet, derfor kan fagforeningen kræve dem idømt en bod, siger Ole Hasselbalch.
Han mener, at det for fremtiden kan være et nødvendigt værn mod udenlandske firmaers omgåelse af overenskomsterne, at fagforeningerne kræver bod i stedet for efterbetaling.
- En bod til fagforeningen kan firmaet ikke senere forlange indkrævet i hjemlandet, siger han.
Dansk Byggeri må spille med
- Det er klart en mulighed vi må overveje. Men det kræver at Dansk Byggeri bliver en medspiller i de her sager i stedet for at modarbejde os. Dansk Byggeri må være klar til at anerkende, at efterbetalingskrav skal falde som bod, det vil klart gøre det sværere for gangster typer som Gal-Met at kratte pengene ind bagefter, siger Bo Rosschou.
Bo Rosschou mener, at hovedentreprenørerne må sikre sig, at deres underentreprenører overholder overenskomsterne og rent faktisk betaler de udenlandske arbejdere efter overenskomsten.
MT Højgaard har indført en entrepriseklausul, som sikrer kontrol med bruge af udelandsk arbejdskraft. Højgaard forlanger at se kopi af lønsedler for udenlandske arbejdere, inden koncernen betaler for underentrepriserne.
- Det er vigtigt at vi får den klausul udbredt i hele branchen, siger Bo Rosschou.
Artiklen har tidligere været bragt på www.fagligtansvar.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278