Demonstrationen den 1. marts 2007 efter Ungdomshusets rydning skulle for enhver pris forhindres i at nå Nørrebro Runddel
Politiet stod klar ved Sjællandsgade til at drive en kile ind og arrestere den forreste del af en lovlig anmeldt demonstration om eftermiddagen den 1. marts efter Ungdomshusets rydning. Demonstrationen måtte under ingen omstændigheder nå frem til Nørrebro Runddel.
Det sagde vicepolitikommissær Henrik Orye, da han som den sidste politibetjent i går blev afhørt i Københavns Byret i sagen om den såkaldte knibtangsmanøvre ved Sjællandsgade.
Her blev i alt 49 demonstranter anholdt. 26 af dem står nu tiltalt for grov forstyrrelse af ro og orden. De risikerer op til seks måneders fængsel.
Det var vicepolitikommissæren, der oplæste den såkaldte opløsningsformular de lovbefalede tre gange, før hans deling på 40 mand stormede frem og splittede demonstrationen ad. I retten sagde han, at det var folks egen skyld, at de var blevet anholdt.
- Det var hysteriske mennesker, der var gået over gevind. De havde en reel mulighed for at komme væk, hvis de bare var gået tilbage mod byen, sagde han.
Aktionens øverste leder, vicepolitikommissær Claus Olsen, har tidligere i retten forklaret, at ideen med knibtangsmanøvren var at skære 'toppen' af demonstrationen, hvis den begyndte at udvikle sig voldeligt.
Ifølge ham mislykkedes aktionen. De stenkastende unge, som det ellers var meningen at få fat i, nåede væk. Tilbage blev de, der forholdt sig roligt og ikke havde gjort noget galt.
Advokat Jacob Arrevad repræsenterer en af de sigtede i sagen. Han mener ikke, at sagen er så indviklet.
- De sigtede har ikke blandet sig i noget, men er bare blevet stående, siger han til Arbejderen. Han undrer sig over, at de er tiltalt for slagsmål med politiet, når anklagemyndigheden fra sagens start har erkendt, at ingen af har kastet med sten, flasker eller andet.
I rapporten om masseanholdelsen skrev politiassistent Steen Gert Christensen ellers, at alle de 49 havde kastet med sten. Men på et retsmøde tidligere på ugen erkendte han, ifølge Jacob Arrevad, at den påstand måske var 'lige bombastisk nok'.
Et hovedpunkt i sagne er, om demonstranterne kunne komme væk, efter at den var opløst. De tiltalte og deres advokater siger nej, politiet siger ja. Flere vidner har fortalt i retten, at alle sidegader fra Elmegade til Sjællandsgade var afspærret af politibiler.
Et andet er, at ingen af de anholdte har hørt opløsningsformularen blive oplæst. På trods af at højtalerne var anbragt på taget af vicepolitikommissærens bil og vendte i retning mod demonstrationen.
En del af gårsdagens retsmøde gik da også med at finde ud af, om der var meget larm, om hvordan højtalersystemet virkede og hvor højt det var. Desværre var disse spørgsmål blandt de mange, som vicepolitikommissæren ikke kunne besvare, fordi han havde glemt det.
Der forventes dom i sagen i midten af marts.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278