05 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Trepartsmøder om EU-dom

Trepartsmøder om EU-dom

Fredag, 01. februar, 2008, 00:00:00

Vaxholm-dommen kan få betydning for den danske retstilstand, fremgår det af en juridisk redegørelse fra Beskæftigelses-ministeriet. Større udredningsarbejde på vej

'Det vurderes, at afgørelsen kan få betydning for den danske retstilstand.'
Det skriver regeringens jurister i en redegørelse om Vaxholm-dommen, som beskæftigelsesministeren netop har sendt til Folketingets Europaudvalg og Arbejdsmarkedsudvalg.
Redegørelsen er forsigtig med at bedømme, nøjagtig hvilke konsekvenser Vaxholm-dommen kan få for det danske arbejdsmarked. Det skal et kommende udvalgsarbejde med deltagelse af arbejdsmarkedets parter, myndighedsrepræsentanter og uvildige eksperter grave sig frem til.
I Vaxholm-dommen siger EF-domstolen, at man ikke kan stille krav til udstationerende virksomheder ud over de minimums-bestemmelser, der er opridset i EU`s udstationeringsdirektiv.
Derfor er der ifølge regeringens jurister brug for at overveje, hvilke krav man overhovedet kan stille til en udstationerende virksomhed i Danmark, hvis kravene går videre end de minimumsbestemmelser, der står i udstationeringsdirektivet.
Ph.D.-stipendiat Klaus Pedersen vurderer, at dommen kan få meget vidtrækkende konsekvenser. Han arbejder med området på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet.
- Det er ikke blot spørgsmålet om, hvorvidt de nuværende 20.000 - 30.000 udstationerede arbejdere fra Østeuropa skal arbejde på østeuropæiske overenskomster eller ej. 'Entreprenante' danskere vil hurtigt kunne se fidusen i at oprette et firma i for eksempel Letland og så kræve arbejde i Danmark udført efter lettisk overenskomst.
Det er i værste fald, det kan gå sådan. Og det sidste ord er næppe sagt med Vaxholm-dommen, vurderer Klaus Pedersen.
- Dommen går meget længere end tidligere domme på området - måske for langt, i forhold til EU-retten, understreger Klaus Pedersen overfor Arbejderen.
Problemet er imidlertid, at det er EF-domstolen selv, der definerer hvad der er EU-ret. Og skal man tage dommen for pålydende, vil det blive meget svært for dansk fagbevægelse at kræve, at udstationerende virksomheder indgår fuld overenskomst.
- For eksempel skal der ifølge dommen være nogle helt klare, generelle mindsteløns-bestemmelser for overhovedet at kunne forhandle løn med disse virksomheder. Alternativet er en egentlig mindsteløns-lov, som man har det i andre EU-lande, siger Klaus Pedersen.
- Men det vil så være et spørgsmål, om man overhovedet kan konflikte for en løn, der ligger over mindstelønnen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. feb. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland