Beskæftigelsesministeren kalder tre år med udenlandsk arbejdskraft en succes. Han taler mod bedre vidende, lyder det fra fagbevægelsen
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har svært ved at se problemer ved, at Danmark i 2004 slog dørene op for arbejdskraft fra de nye medlemslande i EU.
Det kom frem tirsdag, da han på et møde i Nordisk Ministerråd gjorde status over tre år med udenlandsk arbejdskraft og samtidig præsenterede en ny rapport om EU-udvidelsens konsekvenser for arbejdsmarkederne i de nordiske lande.
Frygten var, at det ville ende i kaos og med pres på danskernes lønninger, men sådan er det ikke gået, mener ministeren tilsyneladende.
- Stemningen er også vendt til noget mere positivt i forhold til før. Dengang var stemningen nærmest, at man skulle sende militæret ud, hvis nogle talte polsk på en byggeplads i en sidegade, siger Claus Hjort Frederiksen til Jyllands-Posten.
Intet er i orden
- Det er et mildt sagt romantiseret billede, han tegner. Vi møder en helt anden og langt mere dyster virkelighed. Ingen af de myndigheder, der engang imellem bevæger sig ud på arbejdspladserne, har jeg hørt udtale, at det her er uden problemer, siger en mildt sagt forundret Gunde Odgaard, formand for BAT-kartellet, til Arbejderen.
Alene indenfor byggeriet er der mere end 3000 udstationerede virksomheder i Danmark. Manglende overenskomst, underbetaling og eksempler på, at mere eller mindre kriminelle bagmænd opkræver ublu summer af de ansatte til betaling af kost, logi og transport, er hverdagskost i byggebranchen.
- Der er stort set ikke et eneste forhold, der er i orden. Det har intet at gøre med, om vi vil eller skal have de udenlandske arbejdstagere. Men vi bliver nødt til at forholde os til, om vi vil acceptere, at de behandles, som de gør. De udstationerede virksomheder er komplet ligeglade med vores regler og aftaler, understreger BAT-formanden.
Maleren Hjort
Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke i København, er helt enig med BAT-formandens udlægning af de problemer, der er på området.
- Hvis man ikke vidste bedre, så skulle man tro, at ministeren var lige så god til at male som medlemmerne af Malernes Fagforening. Men når han svinger hvidtekosten, så er det kun for at lappe på alle 'helligdagene' ved øståbningen, lyder hans reaktion.
Også Ole Jensen fra sekretariatet i Fagbevægelsen mod Unionen har svært ved at genkende Claus Hjort Frederiksens fremstilling af de tre år, der er gået siden østudvidelse.
- Åbningen af vores arbejdsmarked sammen med de minimale reguleringsmuligheder, der ligger i Østaftalen, har givet enorme problemer ikke mindst i håndværkerfagene, hvor fagforeningerne gør en ihærdig indsats for at sikre ordnede forhold, siger Ole Jensen til Arbejderen.
Han afviser også ministerens påstand om, at den udenlandske arbejdskraft ikke skulle have sat de danske lønninger under pres.
Mere registrering
Rapporten fra Nordisk Ministerråd viser, at Danmark, Norge og Sverige har haft mange af de samme problemer med at holde styr på antallet af arbejdere fra de andre EU-lande og ikke mindst deres løn- og arbejdsvilkår.
Problemet er ikke så stort for dem, der kommer med en opholds- og arbejdstilladelse. Ingen har til gengæld styr på det stigende antal af udstationerede arbejdere, indrømmer Claus Hjort Frederiksen, der lover bedre registrering af, hvor de udenlandske lønmodtagere kommer fra.
Det glæder Anders Olesen.
- I byggefagene har vi længe råbt op om registrering af de udstationerede firmaer. Nu må vi bare håbe, at ministeren lytter til anbefalingerne fra ministerrådet. Rapporten peger også på, at der er behov for at få reguleringer af firmaer, som lejer arbejdere ud. Det kan vi kun være enige i, siger Olesen.
Debatmøde om Vaxholmdommen
3F Lager, Post & Servicearbejdernes Forbund i København inviterer til åbent debatmøde om Vaxholmdommen og dens konsekvenser onsdag den 20. februar kl. 17.00 til ca. 19.00.
Oplæg ved Harald Børsting, formand for LO og Klaus Lorentzen, forhandlingssekretær i 3F.
Mødet foregår hos 3F, Peter Ibsens Alle 27, 2400 København NV.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278