Bertel Haarder og Konservative har udstedt en gummicheck til elevbevægelsen. Efter bare to måneder er valgløfterne glemt
En underskrift fra regeringspartierne er ingen garanti for, at valgløfterne bliver overholdt. Det har elevbevægelsen måtte sande, efter at undervisningsminister Bertel Haarder (V) og uddannelsesordfører for de Konservative, Henrik Rasmussen, torsdag afviste et forslag i Folketinget fra Enhedslisten om en maksimal klassekvotient på ungdomsuddannelserne.
- Det er en rigtig dårlig idé, og derfor vil jeg tillade mig på regeringens vegne at afvise det, sagde Bertel Haarder, da forslaget blev debatteret i Folketinget.
På en uddannelseskonference arrangeret af gymnasie-, folke-, erhvervs- og handelsskoleelevernes organisationer den 8. november sidste år, skrev ministeren og De Konservative ellers under på store dele af en kontrakt om bedre vilkår i uddannelsessystemet.
Paragraf 2 i kontrakten forpligter netop underskriverne til at arbejde for 'at indføre et loft på klassekvotienten i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne'. Bertel Haarder skrev 'måske' ved paragraffen, mens folketingsmedlem Helle Sjelle skrev under på vegne af Det Konservative Folkeparti.
Alligevel afviste Henrik Rasmussen altså muligheden, da Enhedslisten torsdag rejste forslaget om en maksimal klassekvotient på 24 elever.
- Den slags underskrifter er ikke meget værd. Man kan jo skrive så meget på en kontrakt, og jeg kan sagtens finde masser af citater fra valgkampen, hvor kandidaterne siger noget, der ikke er i tråd med partiets politik, er Henrik Rasmussens forklaring til Arbejderen.
Heller ikke Bertel Haarders 'måske' var nok til at få undervisningsministeren til at overveje forslaget.
- Når jeg skrev 'måske', er det, fordi der jo er masser af skoler, som har et maksimum på 24, og de kører sikkert udmærket. Spørgsmålet er, om det skal være et centralt krav til alle skoler(...) Det vil jeg på det kraftigste advare imod, sagde han under folketingsdebatten.
Kontraktbruddet vækker vrede i elevbevægelsen.
- Vi føler os til grin. Helle Sjelle stod under valgkampen, mens omkring 1000 elever hørte på hende, og lovede, at Konservative ville være med til at sikre ordentlige rammer på uddannelsesinstitutionerne. Når hun så glemmer de løfter, lige så snart hun er blevet valgt ind bag Christiansborgs mure, er det jo at holde os elever for nar, siger formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Gry Möger Poulsen, til Arbejderen.
Også handelsskoleeleverne føler sig snydt, fortæller formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, Thomas Gloy.
- Klassekvotienten er steget markant de sidste seks-syv år. Nogle af de største klasser er helt oppe på 37 elever og generelt er gennemsnittet over 30. Det betyder, at der ikke er tid nok til den enkelte elev, og det går ud over både undervisning og indeklima, siger han til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278