06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vækst vigtigere end miljø

Vækst vigtigere end miljø

Fredag, 11. januar, 2008, 00:00:00

Fremtidens trafikudvikling handler om at undgå spildtid i bilkøerne ind til de store byer. Så må miljø og klima komme i anden række

Større indfaldsveje til hovedstaden og nye motorveje i Østjylland skal afskaffe bilkøerne. Udbygning af havne og jernbaner skal håndtere den øgede godsmængde. Og udvikling af såkaldte 'trafikale hængsler' skal sikre udvikling af landområderne.
Det er hovedpunkterne i Infrastrukturkommissionens rapport, som blev fremlagt i går efter 12 måneders arbejde. Det skete på en velbesøgt pressekonference i Eigtveds Pakhus i København, hvor også repræsentanter for transportbranchen var mødt talstærkt op.
Transportens miljø- og klimapåvirkning skal også begrænses ifølge betænkningen. Men det er en helt forkert prioritering af rækkefølgen. Det mener direktøren for Danmarks Naturfredningsforening, Gunver Bennekou. Hun har som det eneste af 21 medlemmer afgivet en mindretalsudtalelse.
Hun er især stærkt kritisk overfor Kommissionens manglende fokus på påvirkning af natur og miljø, herunder ikke mindst CO2-udslippet. Hun mener, at Kommissionen fra starten skulle have lagt sig fast på, hvordan en ny infrastruktur kan reducere mængden af CO2 og skadelige partikler.
- Kommissionens fremgangsmåde bygger på en gammeldags tankegang. Man starter med at sikre den økonomiske vækst. Så kan man lappe skadesvirkninger på klima og miljø bagefter, siger hun til Arbejderen.
Gunver Bennekou forstår heller ikke, hvorfor prognoserne bevidst undgår at beregne virkningen på privattrafikken, hvis der blev indført roadpricing eller bompenge ved de store byer.
Her er hun på linje med endnu et medlem af Kommissionen, trafikforskeren Bent Flyvbjerg fra Aalborg Universitets Center. Han kritiserede i en kronik i Politiken i går, at rapporten kun beskæftiger sig med, hvor meget infrastruktur der skal til for at løse problemerne, og ikke hvordan man kan regulere prisen på transport.
Som eksempel nævner han, at Danmark som det eneste vesteuropæiske land nægter at forholde sig til roadpricing, og fremhæver især Holland som forbillede. Her har man indført et landsdækkende system med betaling pr. kørt kilometer.
Bent Flyvbjerg opfordrer til slut til at nedsætte en ny Infrastrukturkommission, som skal besvare følgende spørgsmål: Hvad er den rigtig pris på transport? Hvilke konsekvenser vil det have for trængsel og klima, og for behovet for ny infrastruktur?

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jan. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:42

Indland