LO Storkøbenhavn bruger de engelske - og gamle danske - erfaringer med at genopbygge og styrke fagbevægelsen. Medlemmerne skal lære hjælp til selvhjælp
LO Storkøbenhavn har taget kampen op for at vende medlemstallet i fagforeningerne. Camilla Herdahl er ikke et sekund i tvivl om, hvad der skal til.
- Det handler om at have fokus på og lægge en strategi for organisering med afsæt i den enkelte fagforening eller branche. Der, hvor man gør det, vender medlemstallet. Det sker i både England, USA, Polen, Rusland og Indien, siger hun til Arbejderen.
Camilla Herdahl kunne passende tilføje Danmark. Hun er nemlig selv ansat som organiseringsansvarlig i LO Storkøbenhavn, som i halvandet år har arbejdet med at afprøve ikke mindst de engelske erfaringer med at genopbygge og styrke fagbevægelsen.
Sideløbende har Camilla Herdahl fulgt en uddannelse i England og kan efter snart et år kalde sig 'Organisor'.
Hvad handler det om
De engelske erfaringer går imod de seneste års udvikling af en 'servicerende fagbevægelse'.
Flere 'servicetilbud' på hylderne er ikke svaret på den vigende organisering, da det netop er den servicerende fagbevægelse, som medlemmerne i dag er fremmed over for, skriver LO Storkøbenhavns organiseringsgruppe i en avis, som blev uddelt på LO`s kongres i oktober.
Og gruppen peger på, at også den danske LO-fagbevægelse i tidens løb har gjort mange erfaringer med organiseringsmodellen. De fleste af disse erfaringer blev imidlertid gjort for mere end 100 år siden. Dansk fagbevægelse blev oprindelig grundlagt på en 'organisering' af medlemskabet.
Det er netop disse erfaringer, som de københavnske fagforeninger vil genoplive - med inspiration fra England.
- Vi har efterhånden fået sammensat et kursusforløb, der for tiden varer i syv dage fordelt med to dage i Danmark og fem dage i England. Indtil nu har 150 personer været igennem kurset, fortæller Camilla Herdahl.
De mange fagforeningsfolk er ikke alene blevet rustet til at tænke nyt i deres daglige arbejde til inspiration for sig selv og andre. De udgør samtidig et vidt forgrenet netværk ud i de enkelte organisationer, ud på arbejdspladserne og på tværs af brancherne. Og det er hele tanken bag 'Organiseringsstrategier', som LO Storkøbenhavn kalder projektet.
Lytte - ikke snakke
- Vi skal have fat i fagbevægelsens hjerteblod, tillidsrepræsentanterne. De er fagforeningens repræsentanter på arbejdspladsen. Fagforeningerne skal være synlige. De skal prioritere at komme ud på arbejdspladserne, snakke med folk og lytte til, hvad der rør sig.
Lytte skal forståes helt bogstaveligt, understreger Camilla Herdahl. Som tommelfingerregel hedder det sig, at man skal lytte 70 procent og snakke 30 procent. Det er en kendt sag, at fagbevægelsen er vant til på forhånd at beslutte, hvad der er godt for medlemmerne.
- Men hvad nytter det at snakke lønforhøjelser eller feriebetaling, hvis det er helt andre forhold, der optager de ansatte. Det eneste, man får ud af ikke at lytte, er uengagerede og initiativløse medlemmer, der fralægger sig ansvaret for deres egen situation. Og det skal der laves om på, forklarer Camilla Herdahl.
Det virker
Hun gør det konkret med et eksempel fra den engelske lufthavn Gatwick.
- Den kantine, hvor rengøringspersonalet holdt pauser, var møgbeskidt. Ledelsen havde ikke på trods af gentagne henvendelser, tænkt sig at gøre noget ved det. Ikke før de ansatte organiserede sig og selv fik kæmpet igennem, at der skulle gøres rent på firmaets regning. Det giver en god fornemmelse, når medlemmerne selv skaber resultater. Det giver blod på tanden og næste gang er det måske lønnen det handler om. Og fagforeningen skal hele tiden være der til at bakke op, slutter Camilla Herdahl.
Kursus
LO Storkøbenhavn afvikler, i samarbejde med the T&G section of Unite, kursus i Organiseringsstrategier.
Kurset sætter fokus på de engelske organiseringsstrategier og målet er, at deltagerne bliver i stand til at omsætte dem til danske forhold, samt integrere dem i det daglige arbejde.
Kurser i 2008 - to dage i Danmark og fem dage i England
26. og 27. marts + 30. - 4. april
14. og 15. maj + 18. - 23. maj
10. og 11. september + 14. - 19. september
8. og 9. oktober + 12. - 17. oktober
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278