Dansk Byggeris formand siger nej til Byggefagenes Samvirkes ønske om registrering og skiltning for at komme skattesnyd og underbetaling af østarbejdere til livs
Byggefagenes Samvirke har slået til lyd for to krav, som skal sikre statskassen for at blive snydt for milliarder af skattekroner og samtidig give fagbevægelsen redskaber til at få bugt med den omfattende underbetaling af udenlandsk arbejdskraft.
Men svaret fra Dansk Byggeri er et blankt nej til begge krav. Arbejdsgiverne er imod, at fagbevægelsen får adgang til et nyt register, hvor alle udenlandske virksomheder med udstationerede arbejdere i Danmark skal registrere sig. De er også imod, at der skal skiltes på hver byggeplads med de firmaer, der deltager i arbejdet.
- Det vil jo ikke hjælpe mod virksomheder, der i forvejen ikke overholder reglerne. De vil bare lade være med at lade sig registrere, og lade være med at sætte skilte op, der annoncerer, at 'her arbejder vi', siger Børge Elgaard, direktør i Dansk Byggeri, til Arbejderen.
Men hvis der skal skiltes på byggepladserne, kan danske håndværkere vel hurtigt spotte udstationerende virksomheder, og via det centrale register kunne afsløre fusk?
- Nej det tror jeg ikke, for de virksomheder, der kommer herop for at snyde, holder jo lav profil ude i villakvartererne, de er ikke på de store byggepladser, hvor der går andre firmaer. Det er jeg overbevist om. Og de vil nok ikke sætte skilte op - så dumme tror jeg ikke de er.
- Det vil vel i modsætning til nu gøre opmærksom på dem, hvis der bliver udført arbejde uden skiltning?
- Det kræver jo, at du finder dem derude. Det er lidt ligesom med sort arbejde. Der skal nærmest angiveri fra naboerne til for at afsløre det. Og jeg håber da ikke, at vi får sådan et system, hvor vi skal til at angive alt og alle, siger Børge Elgaard.
Til gengæld er han positivt stemt overfor et lovforslag om det centrale register, som Claus Hjort Frederiksen har bebudet, at han vil genfremsætte her efter valget.
- Ifølge det er det de udstationerende firmaer, der skal melde sig til det nye register. Og det skal være dem, der kan straffes, hvis de ikke gør det. Og det synes jeg er mere rimeligt end det nuværende Tønder-register, hvor bygherrerne skal anmelde, når de henter et firma i udlandet, og hvor de står med hele ansvaret. Men så skal den nuværende registrering selvfølgelig også ophæves - det er en klar forudsætning, siger Børge Elgaard.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278