Statskassen vil i 2008 blive unddraget for mindst fem milliarder kroner, fordi myndighederne ikke aner, hvor mange østarbejdere der befinder sig i landet
Den manglende kontrol med det stigende antal øst-firmaer, der udstationerer arbejdskraft i Danmark, vil i det nye år koste statskassen mindst fem milliarder kroner, har Byggefagenes Samvirke beregnet.
- Det tal bygger på nogle beregninger over antallet af udstationerede østarbejdere, som Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, FAOS, offentliggjorde sidste efterår, forklarer Bo Rosschou, formand for Byggefagenes Samvirkes organisationsudvalg.
- Udfra det skulle der nu være 21.000 udstationerede østarbejdere i Danmark. Fortsætter den nuværende stigningstakt, vil det tal stige til omkring 30.000 i løbet af i år. Det er lavt sat - FAOS er netop kommet med nye tal, der ligger helt oppe over 70.000, siger Bo Rosschou til Arbejderen.
Trods en klokkeklar anmeldelsespligt til ToldSkats såkaldte Tønder-register er kun en brøkdel af øst-firmaerne registreret her. Der er reelt ingen kontrol med forholdene, derfor kan firmaerne næsten omkostningsfrit snyde statskassen for de mange milliarder, oplyser Bo Rosschou.
Et eksempel er det polske firma GAL-MET, som i halvandet år har haft 40 østarbejdere udstationeret i Danmark. Men firmaet betaler hverken a-skat eller selskabsskat. Det kan det lade være med, fordi der ingen myndighedskontrol er med de mange udstationerende firmaer i Danmark.
Før valget havde beskæftigelsesministeren lovet arbejdsmarkedets parter og partierne bag Østaftalen, at han ville fremsætte et lovforslag om udstationerende virksomheders pligt til at anmelde deres opgaver i Danmark til et centralt register.
Det blev da også fremsat - få dage før udskrivelsen af Folketingsvalget, som annullerede alle fremsatte lovforslag. Og det er ikke blandt de lovforslag, beskæftigelsesministeren har genfremsat efter valget.
- Der var nu heller ikke noget i det lovforslag, vi som fagbevægelse kunne bruge. Vi ville ikke få fri adgang til oplysningerne, og der var ikke sat midler af til nogen form for kontrol med anmeldelsespligten, forklarer Bo Rosschou.
Byggefagenes Samvirke kræver, at regeringen straks i det nye år stiller nogle effektive kontrolredskaber til rådighed for skattemyndigheder og fagforeninger.
- Blandt andet skal der indføres lovpligtig skiltning ved alle byggepladser, så vores folk på pladsen kan se, hvilke firmaer der udfører arbejdet. Det skal vi kunne sammenligne med oplysningerne i det centrale register, som fagbevægelsen selvfølgelig skal have adgang til, understreger Bo Rosschou.
- På den måde kunne man sætte effektivt ind over for både underbetaling og skattesnyd. Det ville være til gavn for alle - undtagen for dem, der udnytter udenlandsk arbejdskraft og snyder i skat, understreger Bo Rosschou.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278