Konservativ EU-ordfører åbner for, at der kommer en afstemning om de danske EU-undtagelser i løbet af det næste år
Efteråret 2008 er et realistisk bud på hvornår danskerne skal stemme om de fire EU-undtagelser. Det siger den konservative EU-ordfører Helle Sjelle.
- Jo før, jo bedre. Efteråret 2008 kunne være en mulighed, siger Helle Sjelle til Børsen.
Efter nytår indbyder statsministeren alle ja-partierne til drøftelse af EU-politikken, oplyser Venstres EU-ordfører, Michael Aastrup Jensen. Behandlingen af undtagelserne vil indgå i disse forhandlinger. Til juni kommer en officiel redegørelse om undtagelsernes betydning.
- Det, der foregår, er simpelthen så udemokratisk. Det er en skændsel. Først forsøger man at få EU-forfatningen igennem uden folkeafstemning med påstanden om, at der ikke er tale om suverænitetsafgivelse. Juristerne indrømmer, at der er suverænitetsafgivelse på det retslige område, men her har Danmark jo en undtagelse. Så først skal vi have traktaten og derefter skal vi af med undtagelserne, så suverænitetsafgivelsen er lusket ind af bagdøren, siger Karina Rohr Sørensen, talsmand for Folkebevægelsen mod EU, til Arbejderen.
De Radikale støtter en hurtig afgørelse om undtagelserne. Men partiet vil have dem til afstemning hver for sig. Først den militære undtagelse, dernæst den retslige undtagelse og til sidst en afstemning om euroen, mens undtagelsen fra unionsborgerskabet reelt er uden betydning.
Også SF mener, at undtagelserne skal til afstemning hver for sig. Folketingsgruppen er delt på holdningen til undtagelserne. Villy Søvndal har tidligere erklæret, at partiets holdning sandsynligvis vil være, at man er imod euroen, men er parat til at overveje den retslige undtagelse og forhandle om den militære undtagelse.
Socialdemokraterne afviser at komme med deres holdning til undtagelsernes fremtid, før regeringen har spillet ud.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278