S og DF er advarer mod regeringens plan om at åbne mere for udenlandsk arbejdskraft, mens der stadig er mange arbejdsløse. SF er mest enig med regeringen
Socialdemokraterne og Dansk Folkepartier er enige om at kritisere regeringens plan for øget import af udenlandsk arbejdskraft.
Regeringens plan fokuserer ensidigt på at klare efterspørgslen på arbejdskraft ved at åbne for øget import, mener de to partier ifølge Ritzau. Og det er forkert, når der for det første ikke er sikker dokumentation for behovet, og for det andet stadig er mange arbejdsløse i Danmark.
Men at begrænse importmuligheden er at lægge gift ud for de løsninger, der skal til, mener SF`s gruppeformand Ole Sohn.
- Der er to ting, der er helt afgørende for, at vi kan få velfærdssamfundet til at fungere. Vi skal dels ikke overophede økonomien, og dels skal vi have tilstrækkelig arbejdskraft til at løse opgaverne, siger Ole Sohn til Nordjyske Stiftstidende.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen siger, at han er 'forbløffet' over udmeldingen fra Socialdemokraterne. Han understreger, at regeringen forfølger en tostrenget strategi.
- Selvfølgelig skal vi gøre, hvad vi kan for for at få de resterende arbejdsløse i arbejde herhjemme, og vi skal gøre en indsats for de indvandrere, der ikke er kommet ind på arbejdsmarkedet. Men vi ved, at selv om vi fik dem i arbejde, ville der være en række job, hvor vi ville mangle arbejdskraft - især på sundhedsområdet, siger Claus Hjort Frederiksen.
I forordet til jobplanen nævnes bestræbelserne på at få de arbejdsløse danskere i arbejde som en 'førsteprioritet'. Men denne førsteprioritet nævnes ikke andre steder i planen, hvis fulde titel er 'Danmark - et godt sted at arbejde. Regeringens plan for international rekruttering'.
LO har mødt jobplanen med krav om at der tages flere initiativer for at få de sidste arbejdsløse i arbejde. Derudover kræver LO, at der skal ske en åben registrering af udenlandsk arbejdskraft, at der skal sikres større balance mellem behov og indvandring og at regeringen må tage ansvar for, at der hersker danske løn- og arbejdsvilkår på alle arbejdspladser.
Jobplanen forholder sig ikke til disse spørgsmål. Den indeholder derimod en lang række lempelser for import af udenlandsk arbejdskraft. Og det er ikke kun højtlønnet arbejdskraft, der er i kikkerten.
For eksempel udvides jobkortordningen med en ny såkaldt vækstliste over arbejdskraft, som der ikke er mangel på, men som det 'udfra en politisk prioritering' kan være interesse i at tiltrække. Den kommer også til at omfatte faglærte.
Ifølge jobplanen bliver det også lettere at få forlænget opholdstilladelsen for faglærte i fast job, og muligheden udvides til også at omfatte ufaglærte.
Desuden skal udenlandske sygeplejersker og social- og sundhedsarbejdere hurtigt kunne autoriseres til job i Danmark. Jobplanen stiller som målsætning, at sagsbehandlingen skal ned på tre-fire uger mod i dag op til to måneder.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278