12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Torturbeviser i dansk retssag

Torturbeviser i dansk retssag

Tirsdag, 13. november, 2007, 00:00:00

Trods forsvarernes protester vil anklage-myndigheden fremlægge beviser i sagen mod Fighters + Lovers, selv om de er fremtvunget ved brug af tortur i Colombia

Anklagemyndigheden vil i sagen mod tøjfirmaet Fighters + Lovers anvende beviser, der er fremskaffet ved brug af tortur i Colombia. Det sker for at dokumentere, at den colombianske modstandsgruppe FARC er en terrorbevægelse.
Sagen genoptages i morgen. Firmaets fem ansatte, en it-ekspert og en pølsemand er tiltalt for at overtræde terrorlovens paragraf 114a ved at sælge T-shirts til fordel for colombianske FARC og palæstinensiske PFLP. Hvis de kendes skyldige, risikerer de op til ti års fængsel.
Nu viser en undersøgelse foretaget af forsvarsadvokat Thorkild Høyer, at beviserne er fremskaffet ved brug af tortur som for eksempel seksuelle overgreb, elektriske stød, grov vold og dødstrusler. Den internationale menneskerettighedsgruppe ICJ har i en rapport dokumenteret, at to kvinder, Diana Alvarez og Rosember Guitérrez blev udsat for tortur, indtil de tilstod at være medlem af FARC.
Begge kvinder står på den liste, som den colombianske regering har sendt til den danske anklagemyndighed. Listen er fremlagt som bevis i sagen af anklageren Lone Damgaard.
Tilståelser fremskaffet ved tortur er ifølge den kendte colombianske forsvarsadvokat Miguel Gonzales hverdagskost. Han fremhæver, at retssystemets uafhængighed af statsmagten er en illusion.
- Retssagerne handler ikke om at søge sandheden. De handler om at få folk til at tilstå ting, de ikke har gjort, siger han til Arbejderen. Han har netop besøgt Danmark.
- Troværdigheden hos de myndigheder, der har fremlagt listen over personer dømt som FARC-terrorister, er særdeles tvivlsom. Domstolene benytter sig af metoder, som burde være afskaffet for århundreder siden, siger Gonzales.
Ifølge ham nægtes mange tiltalte retten til en række grundlæggende retsprincipper.
- Det drejer sig om at være uskyldig, indtil det modsatte er bevist, om retten til at få en forsvarer og en retfærdig rettergang. Når disse grundlæggende principper ikke overholdes, bliver en juridisk proces bare til et teaterstykke, som ikke bør tillægges nogen som helst betydning, slutter han.
Sagen mod Fighters + Lovers er anlagt af justitsminister Lene Espersen. Hun udtalte ellers for nylig, at en dansk domstol ikke vil godtage beviser, der er fremkommet under tortur. Det skete i et svar til Frank Aaen fra Enhedslisten.
Ifølge Lene Espersens kommunikationskonsulent Morten Langager har justitsministeren ingen kommentarer til brugen af listen fra de colombianske myndigheder i en dansk retssal, idet den vedrører en verserende sag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. nov. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland