Under Fogh-regeringen er kontanthjælpens sikkerhedsnet blevet gennemhullet af undtagelser og særregler
Kontanthjælpen er det sidste sikkerhedsnet før fattigdommens afgrund, når alle andre former for understøttelse er udelukkede.
Men under Fogh-regeringen er nettet blevet gennemhullet af et voksende antal særregler og undtagelser.
Det sammenfatter analyseinstituttet CASA (center for alternativ samfundsanalyse) og Socialpolitisk Forening i deres årsrapport, som udkom mandag.
- Da regeringen begyndte at lave undtagelser i socialhjælpen var formålet at forenkle reglerne. Men siden er lovgivningen eksploderet i forskelligheder, siger forskningsleder i CASA, Finn Kenneth Hansen til Arbejderen.
Udover at de mange særregler besværliggør administrationen på socialkontorerne, angriber de også kontanthjælpsmodtagernes rettigheder, mener CASA.
- Rettighederne er blevet sværere at gennemskue - både for modtagerne og de ansatte i det sociale system, påpeger Finn Kenneth Hansen.
Når kontanthjælpsmodtagere rammes af særreglerne, kan det foreksempel skyldes deres alder, at de ikke har boet i Danmark længe nok, eller ikke har været længe nok i arbejde.
Fælles for særreglerne er, at modtageren får færre penge end standardhjælpen.
Men kontanthjælpen er allerede sat som et minimumsbeløb efter, hvad man kan klare sig for, og derfor kaster reglerne de ramte ud i en helt urimelig fattigdom, mener Enhedslisten.
Derfor har de i deres nye fattigdomsudspil foreslået, at kontanthjælpen skal hæves til 13.500 kroner om måneden for alle modtagere. Det samme beløb skal være minimum for folkepensionister og på sigt også studerende på SU.
- Vi skal have den samme sats for alle, så vi kan komme væk fra den opdeling i værdigt og uværdigt trængende, som regeringen har genindført. Kontanthjælpen skal være en ret, og ikke noget man skal gøre sig fortjent til, understreger Line Barfod overfor Arbejderen.
Enhedslisten forestiller sig, at stigningen skal finansieres ved at indføre skat på private pensionsopsparinger.
Men den idé synes Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, ikke om.
- Vi holder fast i skattestoppet. Jeg synes det kontanthjælpssystem vi har fået indført er meget fornuftigt, fordi det er mere individuelt, siger han til Arbejderen.
Jens Vibjerg understreger dog, at han ikke har læst CASA`s rapport, og derfor ikke vil kommentere kritikken.
Huller i nettet
2002: Starthjælp og introduktionsydelse for nytilkomne flygtninge og folk, der ikke har opholdt sig i Danmark de sidste syv ud af otte år. Mindst 35 procent lavere end kontanthjælpen.
2003: Automatisk nedsættelse af kontanthjælpen efter seks måneder for ægtepar, hvor en eller begge modtagere er på kontanthjælp.
2004: Kontanthjælpsloft, som betyder mindre boligstøtte til folk, der har været på kontanthjælp i mere end seks måneder.
2007: Ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp, mister den ene støtte hvis de ikke har arbejdet 300 timers i løbet af to år.
2007: Ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp, mister den ene støtte hvis de ikke har arbejdet 300 timers i løbet af to år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278