Venstre taler meget om klimaforandringerne i valgkampen. Reelt gør partiet intet for at stoppe CO2-udslippet fra kulfyrede elværker
Fra det øjeblik statsminister Anders Fogh Rasmussen udskrev valg, har han som partileder slået på tromme for et bedre miljø. I sit valgoplæg 'Styrket indsats mod klimaforandringer' siger Venstre, at Danmark på lang sigt skal være selvforsynende med vedvarende energi.
Helt konkret er målet, at vedvarende energis andel af det samlede energiforbrug skal stige fra de nuværende 15 procent til 30 procent senest i 2025. Rent faktisk faldt den med én procent fra 16 til 15 procent fra 2005 til 2006.
I sin åbningstale den 2. oktober slog statsministeren fast, at den menneskeskabte del af den globale opvarmning skal nedbringes. I virkeligheden steg Danmarks udledning af drivhusgasser (CO2) med 16 procent fra 2205 til 2006.
Varm luft
Klaus Illum, som er klimaforsker, kalder Venstre og andre politiske partiers udspil på energi- og klimaområdet for varm luft, fordi man overser det egentlige problem.
- De der vedvarende energi-procenter er blevet et mantra for politikerne, siger han til Arbejderen og opstiller følgende enkle regnestykke:
- Lad os sige at elforbruget lige nu er 100, hvoraf de 80 procent kommer fra kul og de 20 fra vedvarende energi. I de kommende år stiger forbruget så til 120. Man kan godt fordoble vedvarende energis andel til 40, men man udleder stadig lige så meget CO2 fra kullet.
Ifølge Klaus Illums beregninger skal der investeres mindst 500 milliarder kroner for at få halveret CO2-udslippet. I stedet nøjes regeringen efter hans mening med at dryppe en milliard af til forskning hist og pist.
- Det kan da godt være man kan udvikle og forbedre nogle teknologier, men der skal meget større beløb på bordet, når der skal forskes i praksis, siger Klaus Illum.
Den del af kulforbruget, der bruges til at lave strøm, steg med 60 procent fra 2005 til 2006. Derfor steg den samlede danske udledning af CO2 med over 16 procent. Næsten halvdelen af Danmarks elektricitet laves med kul, og den produktion står for en tredjedel af hele det danske CO2-udslip. Så det er her der skal gribes ind, mener Klaus Illum.
I alt udgør brugen af de såkaldte fossile brændstoffer 85 procent af det danske CO2-udslip. Det drejer sig om kul, olieprodukter og naturgas.
Forbruget stiger
Regeringens energiudspil fra begyndelsen af 2007 vil skære i dette forbrug med 15 procent frem til 2025. Derved vil de stadig udgøre den største del af energiforbruget og derfor vil der stadig blive udledt store mængder af CO2 ud i atmosfæren.
Det forudsætter endda, at det samlede energiforbrug ikke stiger. Rent faktisk steg energiforbruget i EU med ti procent fra 1999 til 2004, især fordi forbrugerne køber stadig flere apparater, der bruger strøm.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres energipolitiske ordfører Lars Christian Lilleholt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278