En folkeafstemning vil være et demokratisk rigtigt signal, siger Sune Bøgh, international sekretær i 3F. Dansk Metal og Dansk Industri vil ikke kræve folkeafstemning
Vi skal have en folkeafstemning om den såkaldte reformtraktaten.
Det mener landets største fagforbund, 3F.
- Vi har ikke taget stilling til det rent juridiske om suverænitet i forhold til grundloven. Her mangler vi jo også Justitsministeriets endelige udredning. Men vi har tradition for folkeafstemninger i Danmark, når der sker væsentlige ændringer i EU-samarbejdet, forklarer Sune Bøgh, international sekretær i 3F.
- Derfor mener vi i 3F, at vi skal have en folkeafstemning om reformtraktaten, uanset hvad Justitsministeriets eksperter finder frem til, siger Sune Bøgh til Arbejderen.
Et andet fagforbund, Dansk Metal, ser ikke nogen grund til en folkeafstemning.
- Vi vil ikke kræve en folkeafstemning. Vi kan godt leve med at det bliver en folketingsbeslutning, siger EU-chef Jens Boe Andersen til Arbejderen.
- Men hvis politikerne beslutter, at vi skal have en afstemning, vil vi i samarbejde med Dansk Industri aktivt arbejde for et ja. Det vil vi gøre, fordi reformtraktaten giver værktøjer, så vi kan få det indre marked 'tunet' og få et mere effektivt EU, siger Jens Boe Andersen.
Han forventer et lige så tæt parløb med arbejdsgiverne i Dansk Industri (DI) som under folkeafstemningerne om Amsterdam-traktaten og euro-afstemningen, hvor Dansk Metal og kartellet CO-industri sammen med Dansk Industri agiterede kraftigt for et ja.
- Samarbejdet med DI betyder jo også, at vi får åbnet op til arbejdspladserne, så vi uden problemer kan dele vores fælles materiale ud og komme i kontakt med de ansatte, forklarer Jens Boe Andersen.
Dansk Metal, CO-industri og DI har under hele forløbet krævet så meget af EU-forfatningen som overhovedet muligt med i den nye traktat. Og det mener Jens Boe Andersen også er lykkedes.
- Jeg vil ikke sige, at reformtraktaten er væsensforskellig fra forfatningstraktaten. Den eneste store forskel er, at forfatningstraktaten var en pæn, overskuelig, sammenskrevet traktat, mens der her er tale om en uoverskuelig ændringstraktat, hvor man skal sidde med alle de andre traktater ved siden af for at kunne finde rundt.
Dansk Metal havde dog gerne set Charteret om grundlæggende rettigheder skrevet ind i traktaten, ligesom i forfatningstraktaten.
- Men der er jo henvist til den i traktaten, og der står at charteret er juridisk bindende for EU. Så også dér er vi godt tilfredse, siger Dansk Metals EU-chef.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278