14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ministre gav klimaforskere mundkurv på

Ministre gav klimaforskere mundkurv på

Fredag, 19. oktober, 2007, 00:00:00

Advarsler er blevet nedtonet, konklusioner ændret og afsnit strøget, når regeringens klimaforskere har sendt deres rapporter til korrektur hos ministrene

Fra 2001 til 2004 rettede flere ministre i forskeres rapporter om den globale opvarmning for at få konklusionerne om menneskets ansvar i miljøforandringerne til at fremstå mildere.
Det skete blandt andet under arbejdet med regeringens udgivelser om nødvendige tilpasninger til klimaforandringerne, som det statslige forskningscenter Danmarks Miljøundersøgelser udarbejdede.
Jeg blev efterhånden vant til, at tekster fra min hånd om den globale opvarmning blev syltet eller forenklet for groft, fortæller seniorforsker Jes Fenger, der var hovedforfatter til pjecen 'Tilpasning til fremtidens klima' til Politiken.
I centerets råudkast til regeringspjecer var det kutyme, at advarsler blev nedtonet, internationalt anerkendte konklusioner overhørt og enkelte afsnit helt fjernet.
Det gjaldt blandt andet et, der handlede om nødvendige udvidelser af kloaksystemerne.
Både finansminister Thor Pedersen og Venstres daværende miljøminister Hans Christian Schmidt gav overfor forskningsinstituttet udtryk for, at de frygtede, anbefalingerne var så konkrete, at de kunne føre til krav fra kommunerne.
På områder som global opvarmning og miljøkatastrofer fik instituttet at vide, at der 'ikke var nogen grund til at skræmme folk unødigt'.
Derfor begyndte forskerne at veje deres ord, når de udtalte sig i publikationer og til medierne.
- Der var flere gange, hvor jeg ikke turde sige, hvad jeg virkelig mente. Det var jo ikke kun mit eget, men også mine medarbejderes job, der stod på spil, siger Jes Fenger.
I stedet for de kritiske rapporter blev teorier om andre forklaringer på den globale opvarmning fremmet af regeringen.
En forsker, hvis arbejde mange betragter som tvivlsomt, fik 12 millioner kroner på finansloven for 2004 til at udvikle sin teori om, at solen er hovedårsag til klimaforandringerne, og at det derfor ikke er nødvendigt at bruge penge på at bremse dem.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen er nu kaldt i samråd i det politisk-økonomiske udvalg om sagen. Men foreløbig er der ikke politisk flertal for at få lavet en redegørelse, om hvorvidt forskernes konklusioner blev nedtonet, fordi Dansk Folkeparti ikke bakker op om en sådan redegørelse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland