05 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Haarder trækker i land

Haarder trækker i land

Lørdag, 06. oktober, 2007, 00:00:00

Bertel Haarder erkender nu, at der eksisterer lærerfri undervisning på de tekniske skoler. Han vil undersøge problemets omfang, men vil ikke give eleverne ret til en lærer

Da Folketingets uddannelsesudvalg i går havde undervisningminister Bertel Haarder i samråd for at diskutere erhvervsskolernes økonomi, indrømmede han for første gang, at der er problemer med lærerfri undervisning på erhvervsskolerne.
Ministeren understregede flere gange, at Undervisningsministeriet ikke anerkender decideret lærerfri undervisning som en undervisningsform. Til gengæld har han ikke noget imod 'velorganiseret lærerfrit arbejde', hvor eleverne arbejder selvstændigt uden en lærer. Han vil heller ikke sikre eleverne retten til at kunne komme i kontakt med en lærer under undervisningen.
Indtil i går har Bertel Haarder ellers indædt afvist, at der finder lærerfri undervisning sted på erhvervsskolerne. Efterhånden er eksemplerne dog så talrige, at ministeren ikke længere kan ignorere problemet.
Derfor vil ministeriet nu undersøge omfanget af den lærerfri undervisning. De skal beslutte sig for, om det kan kategoriseres som 'velorganiseret lærerfrit arbejde', når lærerne på Tuborgvejens tekniske skole for eksempel kun er der en tredjedel af tiden, fordi de underviser tre klasser ad gangen. Eller om der er tale om lærerfri undervisning.
- Det er et stort fremskridt, at Haarder overhovedet anerkender, at lærerfri undervisning eksisterer. Det bliver interessant at se, hvad han finder ud af, og hvilke løsningsforslag, han kommer op med. Hvis han for alvor vil den lærerfri undervisning til livs, kræver det at skolerne får flere penge, siger formanden for Erhvervskolernes Elevorganisation (EEO) Jonathan Simmel til Arbejderen.
EEO har længe forsøgt at gøre Bertel Haarder opmærksom på de problemer, eleverne oplever med lærerfri undervisning i deres hverdag. Det ser nu ud til at have båret frugt.
EEO mener, at den lærerfri undervisning har en stor del af skylden for det store frafald på de tekniske skoler, der enkelte steder i hovedstadsområdet er oppe på 50 procent. Hvis frafaldet skal ned, skal man tilbage til almindelig klasseundervisning med en lærer, fastslår eleverne.
- Det kan godt være, at gruppearbejde og ansvar for egen læring virker på gymnasierne og universiteterne, men ikke på de tekniske skoler. Her går der mange bogligt svage, og vi har brug for et spark i røven og nogle, der holder øje med, om vi laver noget, siger Jonathan Simmel.
Han kalder det grotesk, at Bertel Haarder forsøger at give det indtryk, at det kan være en fordel for eleverne, når der ikke er en lærer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. okt. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland