De offentlige ansatte dominerede tirsdagens demonstrationer i otte af landets byer. Fra Nordjylland til Bornholm blev der krævet mere i løn og flere hænder i det offentlige
Det vrimlede med fordemonstrationer til den store velfærdsdemonstration i København på Folketingets åbningsdag.
På Rådhuspladsen runger kravet om investeringer i uddannelse. Her er ungdommen samlet med konfetti og balloner om ørerne. På Axeltorv er fagforeningerne samlet under røde faner og røde paphænder med kravet om flere hænder og mere i løn. Også ungdomshusaktivister går i fordemonstration.
Busser fra hele Sjælland bringer tusinder af demonstranter til København. De 90.000 demonstranter fylder Christiansborg Slotsplads op.
Ikke bare i København men i hele landet vrimler det med demonstrationer. Helt præcist demonstreres der i otte byer, og i alt er 130.000 på gaden for velfærd.
- Er her nogle socialistisk ballademagere, bliver der spurgt fra scenen.
De pædagoger, der sidste efterår blev kaldt socialistiske ballademagere, er på banen igen. De social- og sundhedsarbejdere, der nedlagde arbejdet i foråret, er her sammen med de forældre, pædagoger og lærere, der har protesteret over lukning og skoler og institutioner.
Protesterne over alle regeringens forringelser af den offentlige sektor er samlet under en hat. Udsultning af kommunernes økonomi, mindre taxametertilskud til uddannelserne, støtte til private sygehuse, offentligt lønefterslæb, minuttyranni og færre hænder til det samme arbejde. Kritikpunkterne er mange, men svaret er det samme: Invester i velfærd.
Røde hænder
En hilsen fra de 120.000 ansatte i regionerne læses op for de demonstrerende: 'Det er slut med at flytte midler fra de offentlige over til de private hospitaler'. Vild jubel.
Landet over domineres demonstrationerne af de offentligt ansatte med deres røde paphænder.
- Det er ikke bare torden-skjolds soldater, der er dukket op som altid. Det er almindelige offentligt ansatte, og det er fagforeningernes medlemmer, der er her i dag, fortæller Morten Christensen fra LO i Aalborg, hvor 3000 er samlet på Kennedys Plads.
I Viborg er der dukket 1000 demonstranter op. Det er mange flere, end arrangørerne havde forventet.
- Det er første gang LO og FTF arrangerer noget sammen, og det har været en stor succes, fortæller Stanley Mortensen fra LO Viborg.
De offentligt ansatte er også mødt talstærkt frem i Odense, men her er der flere ældre, børnefamilier og privatansatte blandt de 12.000 fremmødte.
Både i Odense og Århus bliver der diskuteret investeringer i uddannelse. I Århus er de studerende og eleverne først samlet på Store Torv, og herfra går de til Rådhuspladsen, hvor demonstrationen til sidst tæller 20.000.
I Rønne går de 500 demonstranter fra havnen op til Store Torv. Der er en god blanding af unge og ældre, bannere og faner, fortæller Ernst Jensen fra LO Bornholm.
Røde romerlys
I Kolding er der demonstranter fra det meste af Sønderjylland og Trekantsområdet. I Sønderborg er 500 blevet hjemme til fakkeloptog om aftenen, andre er taget til demonstration i Kolding, hvor op mod 3000 er samlet på Rådhuspladsen.
- Der er en kanon stemning, og det er meget præget af, at der er så mange unge. Det er noget nyt for os, siger Hardy Thorup fra LO i Kolling.
I København sætter de unge ligeledes deres præg på demonstrationen. På vej ind på Christiansborgs Slotsplads mødes ungdomsdemonstrationen af to røde romerlys. Stemningen er høj og de studerende råber igen og igen:
- Der er to ting i livet, jeg ikke kan forstå. Det ene det er Bertel, det andet Anders Fogh.
Fra højttalervognen sendes der en indirekte hilsen til ungdomshusbevægelsen i form af sangen 'Our House', en gammel kending i ungdomshusmiljøet.
Ungdomshuse og velfærd hænger samme, mener en gruppe aktivister fra aktionsgruppen G13, der på lørdag indtager et nyt ungdomshus. De demonstrerer fra Blågaardsplads til hoveddemonstrationen under parolen 'Velfærd til alle - fristeder til alle'.
'Velfærd er fælles ejendomsret, i stedet for privat ejendomsret', mener de og ønsker med deres deltagelse at udfordre den gængse opfattelse af, hvad velfærd er.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278