Privathospitaler forventer flere patienter som følge af de nye regler for behandlingsgaranti. Fire ud af 30 offentlige sygehuse kan ikke overholde garantien
Landets privathospitaler kan se frem til øget omsætning, efter at ventetiden på behandling i går blev sat ned fra to til kun en måned. Regeringen forventer, at de nye regler vil give over 50 procent flere behandlinger på privathospitaler årligt.
Behandlingsgarantien betyder, at patienterne har ret til behandling på et privathospital, hvis de ikke kan blive behandlet indenfor en måned på et offentligt sygehus. Det offentlige sygehusvæsen skal betale for behandlingen.
Direktøren for Danske Privathospitaler, Tina Schmidt Madsen, glæder sig.
- Vi er meget tilfredse med ordningen, og er helt klar til den stigning i antallet af patienter, vi forventer, siger hun til Arbejderen.
Tina Schmidt Madsen mener, at endnu flere patienter vil vælge private hospitaler, hvis det offentlige sygehusvæsen gør mere ud af at informere om muligheden. Hun peger på, at det vil være til gavn for hele samfundsøkonomien.
- Vi er med til at skabe en konkurrence der gør, at flere borgere kan behandles til en forhåbentlig lavere gennemsnitspris, forklarer Tina Schmidt Madsen.
Men de private og offentlige sygehuse konkurrerer på ulige vilkår. Det fastslår Sundhedsstyrelsens tidligere direktør, Jens Kristian Gøtrik.
- De private sygehuse kan plukke de opgaver, de har lyst til. De private skal ikke påtage sig de opgaver, som de offentlige skal, og de private går selvfølgelig efter de opgaver, hvor der er flest penge, siger han til Arbejderen.
Skævvridningen fører til, at de private hospitaler kan tiltrække flere læger med bedre løn, og konsekvenserne er i sidste ende, at vores sundhedsvæsen kommer til at ligne det amerikanske, advarer Jens Kristian Gøtrik.
- Der kan man få den mest excellente behandling. Men man kan også få elendigheder og dårlig kvalitet. Og sundhedsudgifterne per indbygger er mere end dobbelt så høje som herhjemme, siger han.
Nedskæringerne på de offentlige sygehuse har gjort det svært at opfylde det nye krav om kun en måneds ventetid, påpeger Jens Otte Jepsen, direktør for Odense Universitetshospital.
- Vi kan ikke nå at behandle alle indenfor en måned. Vi er ganske enkelt nødt til at prioritere akutte og livstruende sygdomme først, siger han til Danmarks Radio.
Odense Universitetshospital er ikke det eneste offentlige hospital, der vil få problemer med at overholde behandlingsgarantien. Kun fire ud af landets 30 sygehuse er i stand til det på nuværende tidspunkt, viser en undersøgelse fra fagbladet Dagens Medicin.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278