15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ingen miljøfordele ved GMO-planter

Ingen miljøfordele ved GMO-planter

Fredag, 28. september, 2007, 00:00:00

Ny rapport viser, at mulige miljøfordele ved at dyrke genmodificerede planter forsvinder i det virkelige landmandsliv. Landbrugsrådet er uenig

Tilhængere af genmodificerede planter (GMO) pejer at argumentere med, at planterne giver et bedre miljø. Hvis man dyrker GMO-planter kan man nemlig beskytte markernes bundliv ved at sprøjte med glyphosat, som er det aktive stof i ukrudtsdræberen Roundup.
En rapport fra Miljøstyrelsen konkluderer nu, at miljøfordelen forsvinder i det virkelige landmandsliv.
Bag rapporten 'Miljøvenlige genmodificerede afgrøder? Vil landmændene have dem, og vil de blive brugt til gavn for naturen' står lektor Jesper Lassen fra Institut for Human Ernæring og professor Peter Sandøe fra Fødevareøkonomisk Institut. De har interviewet forskellige grupper af danske landmænd.
Rigtigt brugt kræver Roundup færre og senere sprøjtninger. Undersøgelsen viser imidlertid, at det ikke falder i god jord hos landmændene. De vil hellere følge deres tradition og erfaringer. En mark med ukrudt er dårligt landmandskab, så derfor vil de hellere sprøjte tidligt.
Landbrugsrådet afviser undersøgelsens konklusion om, at miljøfordelene forsvinder.
- Det er alt for skarpt, siger Peter Høegh, formanden for Landsudvalget for Planteavl. Han fremhæver, at de interviewede blev bedt om at reagere som landmænd, og kun tænke i økonomi og drift.
- De fik ikke at vide, at der var tale om sprøjtning med glyphosat. Undersøgelsen tager ikke højde for, at hvis man får de muligheder, skal man bruge en helt anden strategi, siger Peter Høegh.
Det overrasker imidlertid ikke Dan Belosa fra Greenpeace, at undersøgelsen sætter spørgsmålstegn ved GMO`s miljøfordele.
- Det kan være med til at få mytologien omkring GMO ned på et realistisk plan, siger han til Arbejderen.
Han mener, at GMO gennem de sidste 50 år har været en slags science fiction og peger på, at der er meget større muligheder i andre teknologier.
- På Statens Forsøgscenter i Foulum har man bygget en markrobot til at futte rundt og fjerne ukrudt. Den har vist sig at reducere behovet for at sprøjte med 99,5 procent, påpeger Dan Belosa.
Brugen af genmodificerede planter er mistænkt for at ødelægge beslægtede vilde planter i nærheden af markerne. Desuden har det vist sig, at sprøjtemidlet Roundup kan forurene grundvandet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. sep. 2007 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:45

Indland